Nyheder Luk
Søgning Luk
Luk
Luk
Luk

Et stykke med dansk kulturarv

11. februar 2014
Carlsberg Byen har fået en smørrebrødsvogn – og så vidt vides er det i dag Danmarks eneste af sin slags.

I 1920’erne stod smørrebrødsvognene rundt i hele København, men siden har pølsevogne og fastfood restauranter overtaget positionen som den foretrukne spise, når danskerne er på farten. Det vil iværksætter Michael Skytte nu lave om på. Han har derfor åbnet en smørrebrødsvogn, hvor han sælger smørrebrød, pølser og frikadeller. Smørrebrødsvognen er, så vidt det vides,den eneste af sin slags i Danmark. Idéen fik Michael fra Tyskland, hvor bagerne kører ud til firmaer og sælger morgenbrød. 

”Jeg tænkte, at konceptet med brødbiler må man kunne overføre til Danmark. I stedet for morgenbrød ville jeg så sælge smørrebrød. Den bil jeg har er faktisk en gammel brødbil, som jeg så har indrettet til at sælge smørrebrød i stedet,” fortæller Michael Skytte.

Idéen med smørrebrødsvognen er, at den skal holde ved byggepladser, så håndværkere kan købe traditionel dansk frokost i deres pause. Konceptet er, at det skal være enkelt og hurtigt at få et stykke med rullepølse eller en håndfrikadelle.

”Jeg har selvfølgelig et forholdsvis lille udvalg, men det består til gengæld så af det folk gerne vil have. Udover smørrebrød sælger jeg frikadeller og pølser. Det skal gå hurtigt, og folk skal kunne stå og spise det ved mig, så det skal ikke være noget, der er alt for besværligt at spise,” forklarer Michael.

En del af den danske kulturarv
Selvom mange i dag forbinder smørrebrød med små restauranter rundt omkring i de københavnske kældre, så har smørrebrødet faktisk sin oprindelse i de såkaldte klemmer til de danske bønder og arbejdere. Tilbage i det danske bondesamfund i 1800-tallet fik bønderne kørt små firskårne stykker brød med pålæg ud i marken, og denne idé flyttede stille og roligt ind i de københavnske arbejderkvarterer, hvor frokostpauserne var blevet så korte, at man ikke længere kunne nå hjem til spisning. Denne tendens lurede de københavnske beværtninger og med næringsloven fra 1857 fik værtshuse mulighed for at sælge smørrebrød. Senere blev det en mere delikat spise og smørrebrødet blev højtbelagt. Det egnede sig derved ikke længere til at blive pakket ind til madpakker. I 1914 fik København så sin første smørrebrødsforretning og 1920 kom smørrebrødsvognene til. Begejstringen for smørrebrød varede ind til 1960’erne, hvor der blev sat en stopper for den danske madtradition til fordel for eksperimentering med det udenlandske køkken. Men i begyndelsen af det nye år tusind fik smørrebrødet en renæssance med opblomstringen af det nordiske køkken.

”For nogle år siden hørte man, at det var rimelig in at spise smørrebrød igen. Men det hører man desværre ikke så meget om mere. Det er ligesom om det er gået lidt i sig selv igen. Men folk spiser jo næsten smørrebrød hverdag – altså rugbrød til frokost – så der burde være et godt grundlag for en smørrebrødsvogn som min,” forklarer Michael.

Selvom idéen opstod som en smørrebrødsvogn til håndværkerne, så understreger han, at smørrebrødsvognen er for alle.

”Alle er velkomne, og vi har da allerede også kunder fra andre erhverv i Carlsberg Byen og fra de nærliggende beboelsesejendomme,” siger Michael.

Smørrebrødsvognen holder i hverdagene ved indgangen til byggepladsen i det sydøstlige hjørne af Carlsberg Byen, skråt over for Rema 1000, og holder åbent fra 8.30 til 14.00. Et stykke smørrebrød koster 10 kr.

X

Bliv opdateret om boliger i Carlsberg byen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Cookie infoCarlsberg Byen bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger statistik. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Hvad er cookies?