Nye kreative lejere i Rød Lagerbygning

Generelle nyheder 11. december 2012
af Anne Lønstrup
Ca. 40 up-and-coming kunstnere har flyttet deres lærreder, pensler, trykkemaskiner, computere og andet grej ind i Rød Lagerbygning i Carlsberg Byen. Her inviterer de på kunstudstillinger, performances, artisttalks, workshops og en kop kaffe i cafeen.

 

En gang vrimlede Rød Lagerbygning med håndværkere i arbejdstøj. Her arbejdede de maskinarbejdere, der servicerede de høje siloer, som nu er revet ned. Og her var der blikkenslager-, tømrer- og skilteværksted.

I sommer skiftede billedet radikalt. Da flyttede ca. 40 yngre kreative - fortrinsvis billedkunstnere - ind i det 130 år gamle hus. De nye lejere har lagt mange timer og megen knofedt i at forvandle de gamle værksteder og lagerrum, men her et halvt år og adskillige spande maling og sæbe senere fungerer kunstner-atelierer, forskellige udstillingsrum og en café som nye og inspirerende rammer om lejernes mangfoldige aktiviteter. Rød Lagerbygning fra 1880’erne er i sandhed en bygning, der oplever sin anden ungdom.

Kunstnerdrevet udstillingsrum

Kunstnerkollektivet OK Corral bestående af 25 udøvende samtidskunstnere med rødder fortrinsvis i Kunstakademierne på Fyn og i København råder over i alt 25 arbejdspladser og et højloftet udstillingsrum med gulligt ovenlys inde midt i Rød Lagerbygning.

Det primære fokus i OK Corral´s udstillingsrum er at se rummet som en udvidelse af atelier-miljøet ved at afprøve udstillinger, events og potentiel anvendelse af rummet. Derudover vil det fungere som en platform for udveksling og samarbejde med andre kunstnerdrevede udstillingssteder. Uafhængigt af udstillingerne vil der være artist talks, gratis forlæsninger, filmvisninger og musik fra ind- og udland.

Pelle Møller, Marie Edinger Plum og Ellen Schafer inviterer på the i OK Corrals hyggelige køkken, hvor fotografier af kong Frederik 9. og dronning Ingrid har overvintret i deres guldrammer som vidnesbyrd om bryggeriets kongetro håndværkere. Siden indflytningen har en pige givet skabslågerne lyserød maling, men udover det kanaliseres energien fortrinsvis i retning af at skabe et væksthus for kunsten.

”Vi ønsker at bruge Rød Lagerbygning som aktivt udstillingssted. Vi har lav leje, køkken og privat udstillingsrum, og vi har mange ideer til udstillinger, workshops og artist talks og til at fungere som residence place for samtidskunstnere fra vores store danske og internationale netværk,” fortæller Pelle Møller.

”Vi ser os som en sammenslutning af kunstnere og et non-profit galleri og ønsker at samarbejde med andre udstillingssteder på og udenfor Carlsberg,” fortæller Pelle Møller. Han fremhæver den store loftshøjde, det lille ekstra udstillingsrum i rummet og den ekstrastore dør, der tillader store skulpturer at komme igennem, som store fortrin ved Rød Lagerbygning.

”Her er en form for undergrundsatmosfære, men på den velfungerende måde.. Vi har virkelig været heldige med det her sted, hvor vi som kunstnere kan lægge vores historie til Carlsbergs historie.”

Se mere på http://ok-c.org/

Et Christiania for kunstnere

To selvstændige billedkunstnere i Rød Lagerbygning er Mathilde Jensen og Ida Kvetny, som bor dør om dør. De har begge taget en mastergrad i fine arts fra Saint Martins School of Art i London, og så har de det til fælles, at de næsten fornemmer, at de kan høre fodtrinnene af de arbejdere, der er kommet ind ad porten til Carlsberg hver dag gennem mere end 160 år. De føler sig privilegerede over at have deres atelier i det, der før har været iltlaboratorium.

”Før lejede vi os ind i Ny Tap, som også var et karakterisk sted. Men det var så stort, at man ikke på samme måde kom i kontakt med de andre lejere. Det betyder virkelig meget, hvilke bygninger man er i, og det her er et af de bedste steder, jeg har været,” siger Mathilde Jensen.

De to kunstnere beskriver Carlsberg Byen som ”et lille land for sig selv, hvor der er en god energi. Carlsberg er ligesom Christiania - bare for professionelle kunstnere," synes de.

De har malet gulve, vægge og lofter i deres rum. Mathilde skulle rive noget, der lignede ti køkkener ud, før hun kunne komme til, og Idas trævægge sugede ti lag maling til sig, før de blev hvide.  ”Så det har været ret selvbyggeragtigt,” konstaterer de.

Under Kulturnatten lavede Ida Kvetny og Mathilde udstillingen ”International Mermaids” i et af OK Corrals udstillingsrum, som var beskidt og råt. De nøjedes med at male hvide striber på væggene og hvide cirkler på gulvet, som de kunne udstille deres kunst i.

”Og dem, der kravlede op ad bakken og kom ind i Rød Lagerbygning, fik virkelig en oplevelse. Der var et vist overraskelsesmoment i, at dette her hus var åbent, og at det pludselig husede en masse kunstnere.  Den aften gav en god smagsprøve på, hvor uendelige muligheder der er herude,” siger Ida Kvetny.  Læs mere på www.kvetny.dk og www.mathildejensen.dk

Internationalistisk Ideale

Louise Hold Sidenius er grafisk designer og bogtrykker og udgiver kunstbøger. Hun omgiver sig bl.a. med gamle originale trykke- og falsemaskiner, og faktisk har hun i Rød Lagerbygning for første gang alt, hvad hun behøver for at kunne færdiggøre en bog indenhus. 

I samarbejde med kunsthistoriker Camma Juel Jepsen og billedkunstner Marie Kølbæk Iversen driver hun projektet Internationalistisk Ideale, som gennem fire år har stået bag udgivelsen af en årlig avis ved samme navn. Internationalistisk Ideale er på ca. 50 sider i avisformat og rummer teoretiske overvejelser over samtidskunstens udvikling. Kunstrådet støtter projektet.

Internationalistisk Ideale har med lejemålet i Rød Lagerbygning fået, hvad de selv kalder for en ”fantastisk mulighed for at rumliggøre avisen og dermed nedbryde skellet mellem form og indhold.”

”Jeg havde tidligere en boghandel på Charlottenborg, men egentlig er jeg er mere interesseret i at drive et vidensproducerende sted, som det her, end et rent formidlende,” fortæller Louise Sidenius. Hun bruger selv udtrykkene ”smalt” og ”elitært” om Internationalistisk Ideale. Omvendt arbejder trioen med et stort internationalt netværk, som gør projektet meget bredt funderet.

Også Internationalistisk Ideale vil udover det skriftlige projekt, som trykkes og udgives på eget trykkeri og forlag i Rød Lagerbygning, arrangere workshops, udstillinger, seminarer og filmforevisninger med offentlig adgang.  Netop nu og frem til den 15. december udstiller kunstnerne Tove Storck og Saskia Te Nicklin i en række eksempler på kunstbogtryk.

 Rød Lagerbygning har adressen Malttorvet 2, 1799 København V.

Carlsberg Byen bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger statistik. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Læs mere her