bag elefanterne i carlsberg byen

respekten for de gamle bygninger

Når man siger Carlsberg Byen, siger rigtig mange ”Elefanterne”. At skulle tegne og forme en bygning blot 10 meter fra den ikoniske port fra 1901 er derfor en opgave, der har krævet sin kreativitet. Arkitekt Anders Lyhne fortæller om tankerne bag bygningen, Laura Hus, hvor historiens vingesus mærkes.
Ved siden af Elefantporten i Carlsberg Byen ligger Laura Hus. Anders Lyhne fra Årstiderne Arkitekter har siddet med ved tegnebordet, og ifølge ham stiller den historiske kontekst i de mange fredede bygninger i Carlsberg Byen store krav til en ny bygning:

”Den nye bygning skal respektere de gamle bygninger, og på dette sted danne en nedtonet baggrund, som medvirker til at fremhæve de fine, historiske bygninger. Arkitekturen skal være nutidig men med referencer og inspiration fra den historiske bygningsmasse, der her er domineret af de mørke, røde teglsten og en enkel rytme i facaden. Det har været centralt for os, at Laura Hus skal danne en enkel ramme som baggrund for de historiske bygninger, specielt Elefantporten,” fortæller Anders Lyhne.
Oversigt
Laura Hus i Carlsberg Byen
Elefantporten i Carlsberg Byen

spændende og en smule ærefrygtindgydende

”At tegne en bygning blot ti meter fra Elefantporten er både spændende og en smule ærefrygtindgydende. Det er vel en af de mest prominente placeringer, man kan forestille sig. Det har været spændende at skabe en bygning, som forhåbentligt kan klare at stå så tæt på noget så ikonisk - uden at flytte fokus fra elefanterne og uden at virke tarvelig i sammenligning,” fortæller Lyhne.

En del af den detaljerigdom, Anders Lyhne fortæller om, findes blandt andet i murværket, hvor nogle af stenene er trukket frem, så der dannes et relief på de nederste fire meter af Laura Hus. Det er en lille, finurlig detalje, der binder bygningen sammen med den historiske lokation på en underspillet måde. Prikken over i’et findes ved vinduerne:

”Vindueshullerne udfyldes udover vinduer af sidepartier i en mørk, gylden aluminiumsplade, som giver et materialespil og variation til facaderytmen, som ellers er meget enkel og regelmæssig.”

Når Laura Hus står færdigt i anden halvdel af 2017 bliver bygningen med Lyhnes ord: ”Diskret og nedtonet. Med en robusthed, tyngde og detaljerigdom inspireret af kontekstens smukke, historiske bygninger, men fortolket i et moderne udtryk.”

Laura Hus har beliggenhed på Ny Carlsberg Vej, centralt placeret mellem Søndermarken, Elefantporten og grænsen mellem Frederiksberg og Valby. Bygningen rummer boliger, café, butik/showroom og kontorer, der  bidrager til by-, gadeliv og mangfoldighed hele døgnet.
Det har været spændende at skabe en bygning, som forhåbentligt kan klare at stå så tæt på noget så ikonisk - uden at flytte fokus fra elefanterne og uden at virke tarvelig i sammenligning.
Anders Lyhne, arkitekt i Årstiderne Arkitekter, der har tegnet Laura Hus
Elefantporten i Carlsberg Byen

Elefantporten - På toppen af Ny Carlsberg Vej troner den måske mest kendte bygning på Carlsberg-grunden: Elefantporten. Bliv meget klogere på den ikoniske port og få historien bag her.

Hvorfor elefanter?

Se ledige lejemål - Der er mange forskellige erhvervsejendomme i Carlsberg Byen og noget for enhver virksomheds smag. Her kan du se de forskellige erhvervsprojekter i bykvarteret og hvad de kan tilbyde din virksomhed.

Se ledige lejemål her
Byliv i Carlsberg Byen
Send mig erhvervsnyheder fra Carlsberg Byen

  • Tak for din tilmelding!
  • Fejl Formularen er ikke udfyldt korrekt. Prøv igen.
Tilmelding til Carlsberg Byens nyhedsbrev

Modtag gratis nyt fra Carlsberg Byen cirka en gang om ugen. I nyhedsbrevet har vi bl.a. fokus på livet i bykvarteret, nye boligprojekter og spændende events.

  • Tak for din tilmelding!
  • Fejl Formularen er ikke udfyldt korrekt. Prøv igen.