Historien om Mineralvandsfabrikken

Læs historien om Mineralvandsfabrikken, hvor produktionen af sodavand i bryggeritiden fandt sted, og som siden hen har været et kulturelt samlingspunkt på den gamle bryggerigrund. Nu forvandler Dorte Mandrup nænsomt den historiske bygning til 20 enestående boliger og unikke butikslokaler i stueplan.

Bryggeren J.C. Jacobsen var den første til at indrette produktion og aftapning af sodavand på sifoner i Skandinavien, og han havde så stor succes med sin mineralvandsproduktion, at det blev nødvendigt med en ny fabrik, da produktionen kom helt op på 12 millioner kvartflasker i ca. 1918. Således blev Mineralvandsfabrikken og tilhørende lager opført med formålet om at varetage både produktion og lagring af Carlsbergs populære mineralvandsdrikke.

Mineralvandsfabrikken, der i dag er en fredet bygning, blev opført i årene 1920-1927 og er tegnet af arkitekten Carl Harild, som også stod bag flere af de øvrige fredede bygninger på den gamle bryggerigrund som bl.a. Maskincentralen og Kedelhallen.

I dag står bygningen stadig som et flot symbol på den tid, den blev opført, og bærer samtidigt præg af godt 80 års intens brug, hvor skiftende behov i bryggeriet har gjort, at fabrikken løbende har gennemgået store forandringer både ind- og udvendigt.

Efter Carlsbergs udflytning i 2008 og indtil i dag har Mineralvandsfabrikken huset en række kulturelle institutioner og kreative virksomheder med stærk lokal forankring, herunder bl.a. Dansehallerne og Carlsberg Byens Galleri & Kunstsalon. Med sin centrale placering i området, har den altså dannet rammerne for kulturelle tiltag og har været et centralt omdrejningspunkt for livet i bykvarteret.

Bliv en del af historien

Selv om alle Carlsberg Byens fredede bygninger får nyt liv, er der kun én af dem, der også bliver indrettet til beboelse, nemlig Mineralvandsfabrikken. Du finder ikke noget tilsvarende, hverken i eller uden for Carlsberg Byen: Luksuriøse boliger i to plan på toppen af den smukke, historiske industribygning. Lyse rum, betongulve, egetræspaneler og køkkener i stål og marmor – det er på én gang råt og sjælfuldt, og det er helt uden sammenligning. Boligerne er allerede klar til indflytning nu.

Mens 2. og 3. sal i den ikoniske ejendom huser kontorer til leje, er der i stuen og 1. sal butikslokaler. De originale doriske søjler på de store, åbne etager skaber karakterfulde lokaler med plads til store butiksuniverser, du ikke kan skabe noget andet sted i København.

Sådan har anerkendt arkitekt forvandlet Mineralvandsfabrikken -

Inspirationen har Dorte Mandrup hentet hos sin franske kollega Pierre Chareau, og materialer der refererer til industribygningens historiske oprindelse, har været gennemgående i arkitektens arbejde med Mineralvandsfabrikken. Det mærkes tydeligt i især boligens naturlige samlingspunkt: køkkenet. Læs Dorte Mandrups arkitektoniske overvejelser

Et bykvarter med alt, du har brug for -

Få et overblik over kvarteret lige her: Daginstitutioner, uddannelsessteder, butikker og en guide til en dag i Carlsberg Byen. Få overblik over byen her