historie i carlsberg byen

Historien om Carlsberg og den gamle bryggerigrund

Efter 160 år som lukket industrigrund opbygges et nyt københavnerkvarter på de samme arealer, hvor bryggerheste og ølvogne kørte rundt i gaderne i sin tid. Historien, bygningerne og kulturarven fra fortiden som bryggeri er en væsentlig del af det, der gør kvarteret helt specielt. 

bryggeriet carlsberg

Carlsberg blev grundlagt i 1847 af den visionære brygger J.C. Jacobsen, som dermed lagde grundstenen til en moderne dansk bryggerivirksomhed. Jacob Christian (J.C.) Jacobsen (1811 - 1887) blev oplært i sin far Chresten Jacobsens (Nørkjær) bryggeri i Brolæggerstræde, og ved faderens død overtog han ansvaret for bryggeriet. For at få mere plads og ikke mindst rent brygvand, flyttede han i 1847 bryggeriet til Valby Bakke. Her var der rigeligt med vand, for det løb ud af skrænten i forbindelse med anlægget af jernbanen til Roskilde. Således grundlagde J.C. Jacobsen et industrielt bryggeri, der blev opkaldt efter bryggeriets placering på et "bjerg" og hans eneste søn Carl: Carlsberg. 

Carl Jacobsen (1842 - 1914) blev brygger ligesom sin far og farfar, og i 1880 byggede han sit eget bryggeri ved siden af det, han havde forpagtet af sin far.

I perioden 1881 - 1886 havde far og søn uoverensstemmelser om blandt andet produktionsmetoder, hvilket medførte, at Carl Jacobsen i 1882 åbnede et nyt bryggeri under navnet Ny Carlsberg. Samtidig ændrede J.C. Jacobsen navnet på sit bryggeri til Gamle Carlsberg.

Gennem årene bidrog J.C. Jacobsen og Carl Jacobsen betydeligt til arkitekturen og kulturlivet i København, herunder blandt andet til opførelsen af Den Lille Havfrue, Botanisk Have og Ny Carlsberg Glyptotek, ligesom mange af datidens store danske kunstnere og videnskabsfolk havde deres daglige gang på Carlsberg.

I 1906 blev J.C. Jacobsen og Carl Jacobsens to bryggerier lagt sammen og fik navnet Carlsberg Bryggerierne. I 1970 fusionerede Carlsberg med den største konkurrent Tuborg, og ved udgangen af 2008 flyttede Carlsberg Bryggerierne hele deres ølproduktionen til Fredericia Bryggeri.

Efter 160 år som lukket industrigrund åbnede Carlsberg området for offentligheden, og siden er danskere og turister fra hele verden strømmet til for at studere og tage del i historien, arkitekturen - og ikke mindst nyde de grønne områder. 
elefantporten i carlsberg byen

Historisk arkitektur i Carlsberg Byen -

I Carlsberg Byen er mursten ikke bare mursten. De mange fredede og bevaringsværdige bygninger er et stykke danmarkshistorie, der vidner om fortiden som bryggeri. Når det færdige bykvarter står færdigt, vil 15 % området bestå af eksisterende bygninger. Alt om de historiske bygninger i kvarteret

Transformation af gamle bygninger -

I Carlsberg Byen bygger vi ikke blot nyt, men transformerer også de fredede og bevaringsværdige bygninger. De gamle historiske bygninger får nyt liv og nye funktioner til glæde for nyt erhverv og kultur, mens deres stemning og sjæl bevares. Læs, hvordan vi transformerer
bryghuset i carlsberg byen

Brygning, kultur, kunst og videnskab -

Det er ikke kun bryggeriets historie, men også de kendte og betydningsfulde personligheder, der enten arbejdede for J.C. eller Carl Jacobsen eller på anden vis havde tilknytning til området, der lever videre i Carlsberg Byen. Intet er tilfældigt i Københavns nye bykvarter, og du kan blive meget klogere på, hvordan de nye bygninger har fået deres navne her. Navngivning af bygninger

Kunst og skulpturer i Carlsberg Byen -

Den gamle bryggerigrund gemmer på et utal af historiske skulpturer, relieffer, mindetavler og anden kunst, og vi har samlet et udpluk her, så du kan gå på jagt i kvarteret. Læs om kunsten i Carlsberg Byen
historie i carlsberg byen