URBAN FARMING I CARLSBERG BYEN - BYHUMLE ER RYKKET IND
Mellem Flaskegade og Pasteursvej i Carlsberg Byen er den urbane humle-”farm”, Byhumle, ved at klargøre humleplanterne til denne sæson. Projektet Byhumle drives af frivillige ild- og ølsjæle med grønne fingre og passion for øl, der sammen vander, beskærer, høster og hænger ud med et fælles mål om at kunne høste lokal humle til produktionen af friske, lokale øl. Projektet afsøger nye muligheder for urban farming og kombinerer det med Københavns stolte ølbrygningstraditioner.
Byhumle er startet af Foreningen Studio Debris tilbage i 2016 på bagsiden af en genbrugsplads i Sydhavnen. I år er Byhumle rykket videre og står nu i Carlsberg Byen i sæson 2018. Med bryggerigrundens lange ølhistorie passer Byhumle godt ind i Carlsberg Byen og bidrager samtidig med et grønt byrum, der aktiverer bylivet mellem nybyggeriet. En grøn oase, der producerer lokal humle til lokalt øl til glæde for hele byen.
Dyrkning af frisk, lokal og bæredygtig humle – midt i byen
Byhumles mission er at etablere en lokal, urban produktion af bæredygtig humle til de lokale bryggerier. Byhumles kærlighed og viden ligger i at dyrke humleplanten og i at bruge planterne til at skabe et fantastisk grønt byrum, som kan berige byen og fællesskabet omkring dem. I produktionen bruges kun naturlig gødning og ingen sprøjtemidler, hvilket både gør humlen bedre og værner om miljøet.
Selve ølproduktionen overlader de til andre. Som Anders Damkjær, projektleder hos Byhumle, siger: ”Vi er ikke ølbryggere, og vi skal derfor samarbejde med det bryggeri, som kan fortælle den gode historie og se potentiale i at skabe en unik øl-oplevelse.” Byhumle har blandt andet lavet lokale øl med både Vesterbros Warpigs og Nørrebro-bryggeriet BRUS med en helt unik humlesmag – med stor succes. Der er nemlig stor værdi i at fremstille en lokal, frisk humleøl og fortælle historien om den lokalt dyrkede humle. Humlen bliver tilsat ølproduktionen som frisk humle, som er en kendt metode, der tidligere har været udbredt i Danmark, og som Byhumle altså er lykkedes med sidste år.
I år er Byhumle i dialog med bryggeriet Crafted By, som ligger i Carlsberg Byen, og et frugtigt samarbejde er begyndt. Høsten finder normalt sted i september, og de første øl på dette års humlen kan brygges i sensommeren 2018. Hver plante kan resultere i 160-330 liter øl.