Urban farming i Carlsberg byen - Byhumle er rykket ind

5. april 2018
Branchen for specialøl boomer, og mikrobryg er blevet en urban trend, hvor små bryggerier bliver i byen og ofte åbner tilstødende barer og restauranter, hvor de serverer deres lokale bryg. Projektet Byhumle, der producerer økologisk humle til lokalt producerede øl, er netop flyttet ind i Carlsberg Byen, hvor deres grønne oase tilfører et frisk pust til bylivet.

Mellem Flaskegade og Pasteursvej i Carlsberg Byen er den urbane humle-”farm”, Byhumle, ved at klargøre humleplanterne til denne sæson. Projektet Byhumle drives af frivillige ild- og ølsjæle med grønne fingre og passion for øl, der sammen vander, beskærer, høster og hænger ud med et fælles mål om at kunne høste lokal humle til produktionen af friske, lokale øl. Projektet afsøger nye muligheder for urban farming og kombinerer det med Københavns stolte ølbrygningstraditioner.

 

Byhumle er startet af Foreningen Studio Debris tilbage i 2016 på bagsiden af en genbrugsplads i Sydhavnen. I år er Byhumle rykket videre og står nu i Carlsberg Byen i sæson 2018. Med bryggerigrundens lange ølhistorie passer Byhumle godt ind i Carlsberg Byen og bidrager samtidig med et grønt byrum, der aktiverer bylivet mellem nybyggeriet. En grøn oase, der producerer lokal humle til lokalt øl til glæde for hele byen.

 

Dyrkning af frisk, lokal og bæredygtig humle – midt i byen

 

Byhumles mission er at etablere en lokal, urban produktion af bæredygtig humle til de lokale bryggerier. Byhumles kærlighed og viden ligger i at dyrke humleplanten og i at bruge planterne til at skabe et fantastisk grønt byrum, som kan berige byen og fællesskabet omkring dem. I produktionen bruges kun naturlig gødning og ingen sprøjtemidler, hvilket både gør humlen bedre og værner om miljøet.

 

Selve ølproduktionen overlader de til andre. Som Anders Damkjær, projektleder hos Byhumle, siger: ”Vi er ikke ølbryggere, og vi skal derfor samarbejde med det bryggeri, som kan fortælle den gode historie og se potentiale i at skabe en unik øl-oplevelse.” Byhumle har blandt andet lavet lokale øl med både Vesterbros Warpigs og Nørrebro-bryggeriet BRUS med en helt unik humlesmag – med stor succes. Der er nemlig stor værdi i at fremstille en lokal, frisk humleøl og fortælle historien om den lokalt dyrkede humle. Humlen bliver tilsat ølproduktionen som frisk humle, som er en kendt metode, der tidligere har været udbredt i Danmark, og som Byhumle altså er lykkedes med sidste år.

 

I år er Byhumle i dialog med bryggeriet Crafted By, som ligger i Carlsberg Byen, og et frugtigt samarbejde er begyndt. Høsten finder normalt sted i september, og de første øl på dette års humlen kan brygges i sensommeren 2018. Hver plante kan resultere i 160-330 liter øl.


Byhumle er meget mere end humle

Byhumle skaber et levende byrum, som kan bruges til forskellige alternative aktiviteter til glæde for alle i Carlsberg Byen, Vesterbro og resten af København. Ud over at give smukke grønne omgivelser, mens humlen vokser, arrangerer Byhumle nemlig også sociale begivenheder i løbet af sæsonen, som bl.a. musikarrangementer, udstillinger og måske endda DM i gemmeleg.

Haven er åben for offentligheden, så længe man passer godt på planterne, og det er også muligt at låne haven til større arrangementer. Byhumle ønsker nemlig, at de grønne omgivelser bliver brugt mest muligt i løbet af sæsonen. Skriv til kb@carlsbergbyen.dk for aftale.

Urban farming kan i stor skala betyde, at lokale og mikro-bryggerier, som har stort lokalt tilhørsforhold, gøres selvforsynende med humle. Derudover tilfører Byhumle i høj grad også noget mere til byen i form af nye grønne mødesteder og tilhørende byliv - til glæde for hele byen.

Byhumle er støttet af Tuborgfondet, Vesterbro Lokaludvalg og Out Of Office Architecture.

Har du også smag for humle?

Følg @Byhumle på Facebook og Instagram og hold dig opdateret på arrangementer, nyheder og information fra Byhumle. Der er allerede masser events i kalenderen.
Kunne du tænke dig at blive frivillig i Byhumle-marken, kan du skrive til byhumle@studiodebris.dk.


Events -

Året rundt udfolder bylivet sig rundt omkring i de mange bygninger og på de mange smukke pladser i Carlsberg Byen. Der er altid spændende aktiviteter og events på vej for hele familien, så hold jer opdateret her. Events

Byrum i Carlsberg Byen -

Der bliver i alt anlagt 25 byrum og haver i Carlsberg Byen, og mange af dem står allerede klar nu. Nogle er store, åbne pladser med liv og udendørsservering fra de nærliggende caféer, som man kender det fra indre København. Andre byrum er gemt mere af vejen - til dem, der har brug for en stille stund. Se de 25 byrum