historie i carlsberg byen

Historie

Efter 160 år som lukket industrigrund opbygges et nyt københavnerkvarter på de samme arealer, hvor bryggerheste og ølvogne kørte rundt i gaderne i sin tid. Historien, bygningerne og kulturarven fra fortiden som bryggeri er en væsentlig del af det, der gør kvarteret helt specielt. 

bryggeriet carlsberg

Carlsberg blev grundlagt i 1847 af den visionære brygger J.C. Jacobsen, som dermed lagde grundstenen til en moderne dansk bryggerivirksomhed. Jacob Christian (J.C.) Jacobsen (1811 - 1887) blev oplært i sin far Chresten Jacobsens (Nørkjær) bryggeri i Brolæggerstræde, og ved faderens død overtog han ansvaret for bryggeriet. For at få mere plads og ikke mindst rent brygvand, flyttede han i 1847 bryggeriet til Valby Bakke. Her var der rigeligt med vand, for det løb ud af skrænten i forbindelse med anlægget af jernbanen til Roskilde. Således grundlagde J.C. Jacobsen et industrielt bryggeri, der blev opkaldt efter bryggeriets placering på et "bjerg" og hans eneste søn Carl: Carlsberg. 

Carl Jacobsen (1842 - 1914) blev brygger ligesom sin far og farfar, og i 1880 byggede han sit eget bryggeri ved siden af det, han havde forpagtet af sin far.

I perioden 1881 - 1886 havde far og søn uoverensstemmelser om blandt andet produktionsmetoder, hvilket medførte, at Carl Jacobsen i 1882 åbnede et nyt bryggeri under navnet Ny Carlsberg. Samtidig ændrede J.C. Jacobsen navnet på sit bryggeri til Gamle Carlsberg.

Gennem årene bidrog J.C. Jacobsen og Carl Jacobsen betydeligt til arkitekturen og kulturlivet i København, herunder blandt andet til opførelsen af Den Lille Havfrue, Botanisk Have og Ny Carlsberg Glyptotek, ligesom mange af datidens store danske kunstnere og videnskabsfolk havde deres daglige gang på Carlsberg.

I 1906 blev J.C. Jacobsen og Carl Jacobsens to bryggerier lagt sammen og fik navnet Carlsberg Bryggerierne. I 1970 fusionerede Carlsberg med den største konkurrent Tuborg, og ved udgangen af 2008 flyttede Carlsberg Bryggerierne hele deres ølproduktionen til Fredericia Bryggeri.

Efter 160 år som lukket industrigrund åbnede Carlsberg området for offentligheden, og siden er danskere og turister fra hele verden strømmet til for at studere og tage del i historien, arkitekturen - og ikke mindst nyde de grønne områder. 
bryghuset i carlsberg byen

Brygning, kultur, kunst og videnskab - Det er ikke kun bryggeriets historie, men også de kendte og betydningsfulde personligheder, der enten arbejdede for J.C. eller Carl Jacobsen eller på anden vis havde tilknytning til området, der lever videre i Carlsberg Byen. Intet er tilfældigt i Københavns nye bykvarter, og du kan blive meget klogere på, hvordan de nye bygninger har fået deres navne her.

Navngivning af bygninger

Transformation af gamle bygninger - I Carlsberg Byen bygger vi ikke blot nyt, men transformerer også de fredede og bevaringsværdige bygninger. De gamle historiske bygninger får nyt liv og nye funktioner til glæde for nyt erhverv og kultur, mens deres stemning og sjæl bevares.

Læs hvordan vi transformerer
historie i carlsberg byen
Det er en gave at skulle forvandle det, der i mange år har været en ’hvid plet’ på Københavnerkortet til en integreret del af byen. 
Kristian Skovbakke Villadsen, Arkitekt MAA og partner i Gehl Architects
portræt af arkitekt kristian skovbakke villadsen gehl architects

En helt særlig identitet - Carlsbergs gamle industribygninger vil være et berigende modspil til områdets nye bygninger og pladser, når de ombygges til nye bymæssige formål. Det fortæller Kristian Skovbakke Villadsen, Arkitekt MAA og partner i Gehl Architects.

Læs mere her

Kom tæt på de fredede bygninger på området - Røde tegl, fin ornamentik, mosaikker, bronzeskulpturer og byggeteknikker i særklasse. I Carlsberg Byen er mursten ikke bare mursten. De gamle industribygninger fortæller historien om bykvarterets fortid som bryggeri. De historiske bygninger er et stykke danmarkshistorie, der giver området karakter og skaber den helt særlig atmosfære, der er Carlsberg Byen.

Læs om de fredede bygninger her
Elefantporten i Carlsberg Byen

Projektchefen fortæller - Efter ca. 30 år i Carlsberg og nu Carlsberg Byen kender projektchefen Niels Nielsen alle afkroge af den gamle bryggerigrund og de spændende historier bag. Se med her, når han med stor entusiasme fortæller historier om de gamle bygninger og det nye bykvarter.

Hør fortællingerne

7 km kælder, tak - Vidste du, at der under Carlsberg Byen løber cirka 7 km kældergange? Kældrene tjente i bryggertiden flere formål og sætter også et markant præg på det nye bykvarter, for de kommende veje og pladser afspejler de underliggende kældre og kælderrum. Det er en lille, men smuk, detalje, at historien på den måde lever videre i det nye bykvarter. 

Kældergangene viser vejen i kvarteret
Tunneller
Send mig erhvervsnyheder fra Carlsberg Byen

  • Tak for din tilmelding!
  • Fejl Formularen er ikke udfyldt korrekt. Prøv igen.
Tilmelding til Carlsberg Byens nyhedsbrev

Modtag gratis nyt fra Carlsberg Byen cirka en gang om ugen. I nyhedsbrevet har vi bl.a. fokus på livet i bykvarteret, nye boligprojekter og spændende events.

  • Tak for din tilmelding!
  • Fejl Formularen er ikke udfyldt korrekt. Prøv igen.