Det Grå Hus Bag Elefanterne

Det Grå Hus

Den historiske bygning er en af bykvarterets perler, der med sin fine beliggenhed nær Elefantporten er et fremtrædende domicil i Carlsberg Byens byrum.
Det Grå Hus er en af bykvarterets arkitektoniske perler, og har beliggenhed på adressen Bag Elefanterne tæt ved Elefantporten.
 
Bygningen er et lysende eksempel på visionen om at skabe et unikt, nyt bykvarter i København, hvor moderne arkitektur indgår i samspil med området eksisterende og bevaringsværdige bygninger.
  
Navnet – Det Grå Hus – er fra nyere tid. Oprindelig blev huset omtalt som Kvaltek, en forkortelse for Kvalitetteknisk Laboratorium. Bygningen husede nemlig tidligere et af Ny Carlsbergs laboratorier.
 
Den ældste del af Det Grå Hus er bygget i 1875, og i 1882 købte Carl Jacobsen ejendommen i forbindelse med grundlæggelsen af Ny Carlsberg. Her brugte administrationen stueetagen, mens første og anden sal fungerede som bolig for en ledende medarbejder. I 1901 ændrede arkitekt Hack Kampmann bygningen med en udvidelse, der tilføjede en forhal, kontorer og et laboratorium. 
 
I 1970 blev bygningen atter udvidet, denne gang med en fløj mod vest. Over indgangsdøren til huset ses Ny Carlsbergs varemærke og Carl Jacobsens valgsprog Semper Ardens - altid brændende. Små detaljer som fx dørgreb som elefanthoveder giver ejendommen sin historie og særpræg.

Det Grå Hus i dag

I dag har den smukke bygning gennemgået en stor restaurering både af facade og indenfor, så alle de originale detaljer igen er bragt til live. En række forskellige virksomheder har rykket deres kontorlokaler til Det Grå Hus.

Projektchefen fortæller -

Hør projektchefen fortælle mere om Det Grå Hus i videoen til venstre, og hør endnu flere historier om de fredede bygninger via linket nedenfor. Få flere historier her

Mineralvandsfabrikken: Arkitekten fortæller om forvandlingen -

Det er den prisvindende arkitekt Dorte Mandrup, der står bag transformationen fra frabrik til boliger. Her kan du få hendes tanker og overvejelser bag og se hvilken fransk arkitekt, der også er hentet inspiration hos. Læs om de arkitektoniske overvejelser her
lagerkælder 3 i carlsberg byen