Første spadestik til Europaskolen

7. juni 2016
Den 9. juni tages første spadestik til byggeriet af en ny skolebygning til Europaskolen i Carlsberg Byen på hjørnet af Pasteursvej og Ny Carlsberg Vej.
En Europaskole i København har længe stået højt på ønskelisten hos politikere og erhvervslivet, og i 2014 slog Europaskolen dørene op for de første elever i midlertidige lokaler på skolen i Sydhavnen. Skolen er dog tiltænkt en permanent placering i Carlsberg Byen, hvor første spadestik nu tages til en femetages skolebygning, som Europaskolens elever og lærere flytter ind i løbet af skoleåret 2018/2019.
 
Spadestikket er en vigtig milepæl for Carlsberg Byen, hvor visionen er at skabe et levende og mangfoldigt bykvarter med liv både inde i og mellem husene, og Europaskolen får netop en transparent og meget åben facade, som gør, at indeliv og udeliv flyder sammen.
 
VIGTIG FOR KØBENHAVNS KONKURRENCEEVNE
 
Europaskolen i Carlsberg Byen bliver den første af sin slags i Danmark. Skolen er en såkaldt type II Europaskole, som der i dag findes 14 af i Europa. Siden åbningen i 2014 er søgningen til skolen vokset støt. I dag går der 150 elever på Europaskolen i København, og fra august er skolen oppe på over 200 elever. Det er planen, at der i 2021 skal være 975 elever – fra børnehaveklasse til den europæiske studentereksamen.
 
På Københavns Rådhus er overborgmester Frank Jensen (S) ikke i tvivl om vigtigheden af en internationalt anerkendt skole i hovedstaden.
 
”I København konkurrerer vi benhårdt med de andre storbyer om at rekruttere og fastholde dygtige, internationale medarbejdere – og erhvervslivet peger på, at netop muligheden for at kunne få sine børn i en international skole er helt afgørende for, hvor man som international medarbejder vælger at arbejde,” siger Frank Jensen og fortsætter:
 
”Vi oplever en voksende efterspørgsel på internationale skolepladser. Med Europaskolen får vi antallet væsentligt op – også til gavn for børn af danske forældre, der finder en offentlig dansk skole som den her attraktiv.”
 
Børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev (V) glæder sig over, at Europaskolen snart kan rykke ind i et helt nyt byggeri med supermoderne faciliteter.
 
”Europaskolen er et stærkt aktiv, når vi skal tiltrække international arbejdskraft til København. Samtidig får Carlsberg Byen et fantastisk samlingssted for mange af den nye bydels aktiviteter. Europaskolens idrætshal med de lækreste faciliteter kan benyttes af områdets beboere, når eleverne holder fri. I København lægger vi vægt på, at skolerne er et naturligt omdrejningspunkt for mange af lokalområdets aktiviteter,” siger Pia Allerslev.  
 
SKOLER STYRKER BYLIV
 
Skoler og andre undervisningsinstitutioner er vigtige elementer for at et mangfoldigt byliv kan udfolde sig blandt beboerne, handlende og besøgende. Allerede efter sommerferien i år starter 10.000 studerende og 800 lærere i UCC Professionshøjskolens nye faciliteter i Carlsberg Byen. Og Jens Nyhus, administrerende direktør i Carlsberg Byen P/S, glæder sig til, at også elever og lærere fra Europaskolen flytter ind i Carlsberg Byen.
 
”Europaskolens elever, forældre og lærere kommer fra mange forskellige lande og vil bidrage til at skabe et levende bykvarter til gavn for alle københavnere,” siger Jens Nyhus og fortsætter.
 
”Til gengæld tilbyder vi skolens elever og ansatte et bykvarter med grønne områder, kulturelle aktiviteter, boldbaner og legepladser, alt sammen lige uden for døren. Desuden vil Carlsberg Station, de grønne gangarealer og cykelstier samt den gode infrastruktur omkring Carlsberg Byen i øvrigt være med til at gøre det nemt for både elever og ansatte på skolen at komme hertil.”
 
De private fonde Realdania, Novo Nordisk Fonden, Nordea-Fonden og Industriens Fond skyder 300 millioner kroner i opførelsen af den nye femetagers skolebygning, mens Københavns Kommune finansierer de resterende 150 millioner kroner. BAM Danmark A/S skal stå for byggeriet sammen tegnestuerne Vilhelm Lauritzen og Nord Architects Copenhagen, samt EKJ rådgivende ingeniører.
 
FAKTA OM EUROPASKOLEN
  • Europaskolen i København åbnede i august 2014
  • Skolen har i dag 150 elever og efter sommerferien 200.
  • Når Europaskolen er fuldt udviklet i 2021 vil der gå omkring 975 elever på skolen lige fra børnehaveklasse til den europæiske studentereksamen ’European Baccalaureate’ (EB). Gymnasieuddannelsen på Europaskolerne er toårig.
  • Eleverne er i dag fordelt på en dansk og engelsk sprogsektion. På et senere tidspunkt følger en fransk eller tysk sektion.
  • En klasse på Europaskolen i København har i gennemsnit 16 forskellige nationaliteter.
  • Skolen er akkrediteret som en såkaldt type II Europaskole, som der i dag findes 14 af i Europa, et tal der er stigende. Desuden findes der type I Europaskoler i 14 lande, heraf fire i Bruxelles og to i Luxembourg, som primært er for de elever, hvis forældre arbejder i EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet eller EU-Domstolen.
  • Europaskolen i København følger samme curriculum som de andre Europaskoler. Den pædagogiske linje lægger skolen selv, og i København er der derfor en mere nordisk tilgang til undervisningen.
Europaskolen i København har otte fuldtidsansatte lærere, to sproglærere og tre deltidslærere. De franske, tyske og engelsk lærere har alle deres sprog som modersmål, og de engelsktalende lærere kommer fra Storbritannien, Irland, Australien og USA.
Skolegangen er gratis, da skolen er en kommunal skole under Københavns Kommune.
Europaskolen i København er administrativt en del af Sankt Annæ Gymnasium.
Mere information her: http://europaskolen.sag.dk/