Carlsberg Byen sælger kulturhistorisk bygningsværk til Green Tech-iværksætter

12. maj 2022
Det fredede og ikoniske bygningsværk, Maskincentralen på den historiske bryggerigrund, er blevet købt af en Green Tech-iværksætter, der nu etablerer endnu et kulturelt samlingspunkt i Carlsberg Byen.

I kernen af det gamle bryggerikvarter på Vesterbro ligger et af områdets allerstørste og mest ikoniske bygningsværker, den fredede Maskincentralen, som gennem årerne har dannet ramme for både bryggeriets mange kraftmaskiner, kunst og kultur. 

Netop kultur har altid været en central akse på bryggerigrunden, og nu har Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S, som et led i områdets udvikling, solgt det historiske vartegn til en Green Tech-iværksætter, der igen vil gøre bygningen til et centralt samlingspunkt i København og føre endnu mere by- og kulturliv til Carlsberg Byen:

”Kultur er en af grundstenene i vores udvikling af Carlsberg Byen, og vi er derfor meget glade for, at vi nu kan tilføje endnu en spændende aktør til kvarteret, som vil tilføre endnu mere af den kultur, der gennem de seneste 170 år har spillet en stor rolle lige netop her,” siger Jens Nyhus, der er adm. direktør i Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S.

Hvordan den ikoniske bygning i fremtiden helt konkret vil blive brugt, er endnu på tegnebrættet, men den er en af de flere fredede og bevaringsværdige bygninger i kvarteret, der er udlagt til kollektive anlæg, institutioner, idræt og kultur. Med en beliggenhed lige mellem Kedelhallen, der snart huser Dansehallerne, galleriet von Bartha i det historiske Kridttårnet, og Lagerkælder 3 med de store guldskiver, ligger Maskincentralen midt i områdets historiske og kulturelle hjerte.

”Vi føler os meget heldige, at Carlsberg Byen har betroet os fremtiden for Maskincentralen. Vi er begejstrede over de udfordringer, der ligger forude med at omdanne den fredede bygning til et kulturelt mødested til glæde for både lokalsamfundet og hovedstadsområdet,” fortæller Drew Alford, der er repræsentant for køber og fortsætter: ”Derudover forestiller vi os, at Maskincentralen bliver et knudepunkt for udvikling af teknologi, der bygger bro mellem kultur og digital innovation, såsom eSport, visualisering af klimaændringer og brug af AI-baserede simuleringer til at fremme den grønne energiomstilling.” 

HISTORIEN OM MASKINCENTRALEN
Maskincentralen har siden 1920’erne haft en central funktion for det danske bryggerieventyr: Den ca. 7400 m2 store bygning samlede alle maskiner, som skulle forsyne bryggeriet med køling, elektrisk lys og kraft til de elektriske motorer. Siden ølproduktionen flyttede ud, har bygningen været omdrejningspunkt for en række kulturelle tilbud, showroom for Carlsberg Byen og trækplaster for både historie- og arkitekturinteresserede. 

Det var den berømte arkitekt Carl Harild, der også står bag de to fredede bygninger, Kedelhallen og Mineralvandsfabrikken, som tegnede den røde teglbygning i stil med de omkringliggende bygninger tegnet i samme periode. Træder du indenfor bliver du straks taget tilbage i tiden og mødt af den storslåede historie, bygningen gemmer på: 11 meter til loftet, granitsøjler, bladguld, marmorgulve og imponerende maskiner.

Overtagelsesdatoen for Maskincentralen er d. 15. maj 2022, hvorefter Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S det kommende år fortsat vil have showroom i dele af bygningen, mens det store renoveringsarbejde samtidig vil begynde.

Sådan bliver by- og butikslivet i Carlsberg Byen –

Butiks-, restaurant- og bylivet er en stor og vigtig del af det at skabe et nyt, vellykket bykvarter, og der er særligt fire grundsten, der hver især skal være med til at bygge Københavns nye bydel, Carlsberg Byen Læs om udviklingsplanen for by- og butikslivet

Nyheder -

Bykvarteret er i rivende udvikling, og de gode historier står i kø for at blive fortalt. Her finder du de seneste nyheder fra kvarteret, hvor der hver dag sker nye, spændende ting. Giv mig de seneste nyheder