Tunneller

Historien om kældrene under carlsberg byen 

Vidste du, at der under Carlsberg Byen løber ca. 7 km kældergange? Kældrene tjente i bryggertiden flere formål og sætter også et markant præg på det nye bykvarter.
De første kældre under Carlsberg blev bygget samtidigt med bryggeriet i 1847 og er siden blevet udbygget, så de i dag strækker sig over 7 km. Kældrenes primære formål var at bringe forsyninger rundt på området, men som med alt andet på den innovative bryggergrund har fantasien været stor i forhold til at udvide kældrenes muligheder. 
 
Kældrene var forbundet med den tjenestebolig, Carlsberg lod opføre til den siddende direktør. Dette gav de skiftende direktører muligheden for uventet at inspicere bryggeriet om aftenen og påpege slendrian og uorden overfor de overraskede funktionærer – en mulighed der siges at have været mere benyttet af nogle end af andre.
 
Gemmested for modstandsfolk
Også under besættelsen tjente kældrene et vigtigt formål, idet de fungerede som gemmested for en større modstandsgruppe. Efter sigende skulle der fra kældrene være adgang til kloaksystemet, hvilket kunne bringe modstandsfolkene i sikkerhed ovre i Søndermarken, hvis de skulle blive opdaget. I befrielsesdagene blev kældrene ligeledes benyttet af en modstandsgruppe som opsamlingssted for bl.a. stikkere og arrestanter. Også under den kolde krig var kældrene i brug, idet Luftmeldekorpset indrettede sig og herfra kunne observere trafikken fra fjendtlige fly.  
 
Men kældrene har også haft mere fredelige formål. Således indrettede nogle af de faste beboere en af kældrene til at træne golfslag med både net og måtter og naturligvis plads til en forfriskning efterfølgende.

Kældrene lever videre
Fremover vil kældergangene fortsat sætte deres præg på den historiske bryggergrund. Da tegnestuen Entasis i 2009 vandt førstepladsen i verdens største arkitekturkonkurrence for masterplanen for Carlsberg Byen, var det med et forslag, der lod de kommende veje og pladser afspejle de underliggende kældre og kælderrum. Dermed videreføres historien i det nuværende bykvarter.

Mineralvandsfabrikken: Arkitekten fortæller om forvandlingen -

Det er den prisvindende arkitekt Dorte Mandrup, der står bag transformationen fra frabrik til boliger. Her kan du få hendes tanker og overvejelser bag og se hvilken fransk arkitekt, der også er hentet inspiration hos. Læs om de arkitektoniske overvejelser her

Den snoede skorsten -

En skorsten på et bryggeri kan sagtens være smuk i sig selv. Det ville Carl Jacobsen bevise, da han byggede Den Snoede Skorsten, og i dag står den unikke skorsten stadig og troner. Få historien bag og læs om de mange smukke detaljer her. Flere historier, tak
den snoede skorsten i carlsberg byen