Transformation: Fra industrihistorie til moderne kulturelt samlingspunkt

18. juni 2024
Når Dansehallerne i sensommeren slår dørene op i Carlsberg Byen, bliver det i den ikoniske Kedelhallen, der har gennemgået en fantastisk arkitektonisk transformation.

Bygningen, der oprindeligt er opført i 1920'erne, har i bryggeritiden tjent som energicenter, og I 2022 gik Mikkelsen Arkitekter i gang med at omdanne denne industrihistoriske perle til et levende kulturhus, hvor Dansehallerne flytter ind og snart kan byde velkommen.

 

Den historiske industribygning er tegnet af arkitekten Carl Harild og har siden 1920’erne spillet en central rolle i Carlsberg Bryggeriernes ølproduktion, hvor røg i årtier kom ud af de fire skorstene. Skorstenene står stadig og troner over kvarteret i dag, selvom bygningens fremtidige funktion er en helt anden. Nu er Kedelhallen nemlig godt på vej til at blive et kulturelt samlingspunkt i København:

 

“Vi har i syv år præsenteret dans i hele byen og landet, fra teatre til svømmebassiner. Vi har arbejdet hårdt for at bringe dans og koreografi til et bredt publikum og med Kedelhallen får vi nu et fast hjem, som gør det nemmere at tilbyde daglig træning, øvestudier og fremragende produktionsfaciliteter.

 

Publikum kan se frem til en smuk scene, et alsidigt danseprogram og aktiviteter for alle aldre. Her kan du opleve alt fra nye talenter til store koreografinavne. Vi har to scener – en stor hal og en fuldt udstyret blackbox – og hele fem studier. Og vi glæder os til at fortsat at udbrede dans og koreografi,” fortæller Danjel Andersson, direktør og kunstnerisk leder i Dansehallerne.

 

Industriens arv møder moderne kunst

Det er bl.a. Mikkelsen Arkitekter, der har sikret, at bygningens originale charme og industrielle æstetik bevares, mens de nye funktioner integreres. Transformationsprojektet har nemlig fokuseret på at bevare Kedelhusets arkitektoniske signatur, herunder de store jernbetonbuekonstruktioner. Samtidig integreres moderne funktioner, såsom en stor hovedscene ved Hallen, en blackbox-scene, prøvestudier og en publikumsfoyer. Denne balance mellem det historiske og det moderne skaber en unik atmosfære, hvor den industrielle arv møder nutidens kunstneriske behov.

 

Transformationen af Kedelhallen har desuden omfattet etablering af mødelokaler og administration, der tilsammen vil danne en fleksibel ramme for en bred vifte af kunstneriske udtryk. Huset vil fungere som det nationale knudepunkt for dans og koreografi samt mødested for branchens professionelle fra både de nordiske lande, Europa og hele verden. Her vil blive produceret og øvet forestillinger, og publikum vil blive præsenteret for både nationale og internationale produktioner af høj kunstnerisk kvalitet.

 

Dansehallerne åbner  den 31. august 2024 til stort, gratis åbningsevent for hele familien, og i stueetagen kan du se frem til, at Åben Bryggeri også slår dørene op i sensommeren.

 

Kedelhallen er doneret af Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S og i øvrigt støttet af Augustinus Fonden, A.P. Møller Fonden, Realdania, Lokale og Anlægsfonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fonden samt et rente- og afdragsfrit lån fra Københavns Kommune.

 

Vi glæder os til at byde alle velkommen til den nye Dansehallerne i Carlsberg Byen!

Nyheder fra Carlsberg Byen direkte i din indbakke? 

Tilmeld dig Carlsberg Byens nyhedsbrev og få ugentlige nyheder fra Københavns nye bykvarter.  Tilmeld dig her

Sådan bliver by- og butikslivet i Carlsberg Byen –

Butiks-, restaurant- og bylivet er en stor og vigtig del af det at skabe et nyt, vellykket bykvarter, og der er særligt fire grundsten, der hver især skal være med til at bygge Københavns nye bydel, Carlsberg Byen Læs om udviklingsplanen for by- og butikslivet