Historien om kedelhallen

En af de mest markante og smukke bygninger i Carlsberg Byen, Kedelhallen, blev i løbet af bryggeritiden opført for at samle al energi på bryggeriet ét sted. 
I den historiske bryggeritid var energiproduktionen til hele bryggeriet fordelt på fem kedelhuse, men blev samlet ét sted, da Kedelhallen blev opført og ibrugtaget i 1925-28. Her blev Kedelhallen sammen med Maskincentralen samlet til et energiforsyningscenter, som leverede køling, elektrisk lys samt kraft til hele bryggeriet.


Arbejdsgangen i bryggeritiden
 

For at kullet kunne blive omdannet til energi, skulle det gennem både elevatorer, siloer og transportbånd for at ende på ristene, hvor udtømningen af asken foregik. Al røg kom ud gennem de fire skorsten, der stadig troner over Carlsberg Byen i dag. 

funktionel industriarkitektur 

Én af de ting, der gør Kedelhallen til et af de mest gennemførte anlæg i verden, når det kommer til hygiejne, er den måde, den var konstrueret på: hverken kul, aske, ild eller røg kunne ses i bygningen, og på den måde undgik man i højere grad, at arbejderne ikke blev syge. 

Kedelhallen anses for at være et af periodens væsentligste arkitekturværker i Danmark. Det er et af samtidens stærkeste eksempler på funktionel industriarkitektur, hvilket gør den fredede Kedelhal til noget helt specielt. 

Kedelhallen er tegnet af arkitekten Carl Harild, der også er manden bag Mineralvandsfabrikken og Maskincentralen. Med disse imponerende bygninger har Carl Harild sat sit præg på arkitekturen på den gamle bryggerigrund, og en af de nye bygninger i Carlsberg Byen er også opkaldt efter ham: Harild Hus.

Kedelhallens oprindelige ydre bevares i sin helhed, og bliver i sin nye form et pulserende, vitalt samlingspunkt for sociale og kulturelle aktiviteter i Carlsberg Byen med caféer og butikker i stueetagen. Der arbejdes desuden på, at Dansehallerne kan flytte ind.

kedelhallen i carlsberg byen
Tunneller

Kældrene under bykvarteret Vidste du, at der under Carlsberg Byen løber ca. 7 km kældergange? Kældrene tjente i bryggertiden flere formål. De fungerede som gange mellem bygningerne, men gemte også på hemmeligheder. Nu præger kældrene det nye bykvarter på en helt ny måde. 

Få historien her

Kom tæt på de fredede bygninger på området - Røde tegl, fin ornamentik, mosaikker, bronzeskulpturer og byggeteknikker i særklasse. I Carlsberg Byen er mursten ikke bare mursten. De gamle industribygninger fortæller historien om bykvarterets fortid som bryggeri. De historiske bygninger er et stykke danmarkshistorie, der giver området karakter og skaber den helt særlig atmosfære, der er Carlsberg Byen.

Læs om de fredede bygninger her
Murværk på Halmlageret

Ring til en boligrådgiver - Grundet regeringens udmelding, er åbent hus i Carlsberg Byens showroom midlertidigt aflyst. Vil du gerne tale med en af vores boligrådgivere? Vores telefoner og mail er fortsat åbne.

Læs mere om åbent hus

Køberkartotek: På udkig efter nyt hjem? Måske drømmer du om et stort køkken-alrum, hvor I kan være sammen om madlavningen? Måske er det egen altan eller terrasse der lokker? Det hele kan fås her, og som et ekstra plus venter den unikke kombination af historie, arkitektur og byens pulserende liv lige udenfor jeres nye hoveddør.

Få info om nye boliger før alle andre
Send mig erhvervsnyheder fra Carlsberg Byen

  • Tak for din tilmelding!
  • Fejl Formularen er ikke udfyldt korrekt. Prøv igen.
Tilmelding til Carlsberg Byens nyhedsbrev

Modtag gratis nyt fra Carlsberg Byen cirka en gang om ugen. I nyhedsbrevet har vi bl.a. fokus på livet i bykvarteret, nye boligprojekter og spændende events.

  • Tak for din tilmelding!
  • Fejl Formularen er ikke udfyldt korrekt. Prøv igen.