Hero image

Historiske bygninger

I Carlsberg Byen er mursten ikke bare mursten. De mange fredede og bevaringsværdige bygninger er et stykke danmarkshistorie, der vidner om fortiden som bryggeri. Når det færdige bykvarter står færdigt, vil 15 % området bestå af eksisterende bygninger.

stemning og sjæl

Tre smukke og fredede bygninger, Kedelhallen, Maskincentralen og Halmlageret, er udlagt til kulturformål. Ligesom J.C. Jacobsens gamle bryggeri fra 1847 og Museet ved Carl Jacobsens Villa kommer de til at indgå i kulturlivet i det kommende bykvarter.

Administrationsbygningen er opført af arkitekt Vilhelm Klein i 1903. Siden da er bygningen blev forandret ikke så få gange: I 1927 blev bygningen forhøjet med en etage, sådan at den gik fra to til tre etager. I 1984 blev huset tilbygget med en kontorfløj, ”Nordfløjen”, af tegnestuen Højgaard & Schultz. Senest i 2014 fik facaden på den gamle administrationsbygning et løft: 10.000 mursten fra nedrivningen af den gamle værkstedsbygning blev genbrugt til at renovere facaden. Det gav en samlet besparelse på fem tons CO2 i forhold til anvendelse af nyproducerede mursten.

Ny Carlsberg Bryghus blev opført af Bryggersønnen Carl Jacobsen, der havde et ønske om at skabe smukke omgivelser for sine ansatte, og dette ønske opfyldte han, da han i 1901 byggede bryghuset, som arkitekt Vilhelm Klein har tegnet. Den kunstglade bryggersøn fik opbygget bryghusets facade efter inspiration fra Palazzo Bavilacque i Verona, og på bygningens top placerede han ”Thors kamp mod jætterne”, som er en kobberskulptur kreeret af C.J. Bonnesen. Hele stilen er florentinsk renæssance.

Carlsberg Museum og Besøgscenter husede oprindeligt brygger Jacobsens private glyptotek. Carls Villa, der blev opført i 1891-1892, var Ottilia og Carl Jacobsens bopæl på Ny Carlsberg - og Carl Jacobsen åbnede det første Glyptotek i tilknytning til villaen.

Det Grå Hus er en smuk, historisk bygning med en fin beliggenhed nær Elefantporten. Den ældste del af huset er helt tilbage fra 1875. 

Dipylonporten er en meget smuk gammel port, der knytter Dahlerups detaljerige tårnbygning sammen med den tidligere silobygning på den anden side af vejen, Dipylon Hus. Den tidligere silobygning er nu transformeret til et stort kontorhus.

Gærkælderforbygningen er opført i 1964  og har facade langs Ny Carlsberg Vej og mod Bryggernes Plads - tæt ved Elefantporten. I dag er den bygget sammen med Theodora Hus mod vest, som grænser op Ottilia Jacobsens Plads. Det er her, at J.C. Jacobsen fandt det rene vand, der gjorde, at han valgte at flytte bryggeriet til Valby Bakke. 

Halmlageret blev opført i 1949 og tegnet af arkitekten Tyge Hvass. Denne unikke bygning rummer hele 2000 m² og blev oprindeligt brugt til tappehal, hvor man tappede i omegnen af 10.000 flasker i timen. 

Hammershus er det lille hus midt på Bryggernes Plads, der i 1880-81 blev opført og anvendt som et kedelhus, der havde til formål at levere energi til bryghuset. 

historiens vingesus

J.C. Jacobsens bryggeri åbnede i 1847 og huser i dag husbryggeriet Jacobsen og Visit Carlsberg.

Kedelhallen blev bygget over to etaper i årene 1925-1928 med arkitekten Carl Harild bag. Kedelhallens formål var at erstatte de fem decentrale kedelhuse og indeholdt oprindeligt 4 store kedelblokke, som producerede damp til hele bryggeriet.

Kridttårnet er et fyrtårn lavet af kalksten, der ligger midt i Carlsberg Byen. Det specielle fyrtårn er fra 1883, og bryggeren valgte at placere det her tæt på Valby Bakke, så det elektriske lys, der var en sjældenhed dengang, kunne lyse op i mørket.  

Maltmagasinet er fra 1881 og tegnet af Vilhelm Dahlerup. Nu skal den smukke bygning med en helt unik placering have et nyt, moderne formål.

Maskincentralen blev opført fra 1923-1929 og havde til formål at samle alle kraftkilder til bryggeriet på et enkelt sted. Alle maskiner, som forsynede bryggeriet med kulde, elektrisk lys og kraft til elektriske motorer var altså samlet her. Og den dag i dag står der stadigvæk gamle fredede maskiner. 

Indenfor bærer bygningen præg af unik arkitektur, fx med de store bærende granitsøjler, marmorgulvene og det bladguldsbelagte galleri, hvor besøgende dengang kunne betragte alle maskinerne men uden at gå i vejen for personalet. 

Mineralsvandsfabrikken har huset Dansehallerne, og er nu ved at blive gjort klar til at blive transformeret til både boliger, erhverv og café.

Stjerneporten er fra 1883 og markerer sammen med Kridttårnet det Gamle Carlsberg på Pasteursvej.

Seksløberen er en del af den industrielle kulturarv i bykvarteret. Navnet dækker over seks af bryggeriets gamle, rustne masktanke, kaldet Seksløberen, og det bliver et skulpturelt vartegn for pladsen Bag Elefanterne. 

lagerkælder 3 i carlsberg byen

Lagerkælder 3 - De 64 skiver på bygningens facade er belagt med bladguld og kostede ifølge rygtet hver især ligeså meget som en folkevogn, hvilket har givet bygningen øgenavnet folkevognsbygningen. Nu er bygningen transformeret til det fantastiske 4-stjernede boutique-hotel: Hotel Ottilia.

Læs historien her

Kældrene under bykvarteret Vidste du, at der under Carlsberg Byen løber ca. 7 km kældergange? Kældrene tjente i bryggertiden flere formål. De fungerede som gange mellem bygningerne, men gemte også på hemmeligheder. Nu præger kældrene det nye bykvarter på en helt ny måde. 

Få historien her
Tunneller
den snoede skorsten i carlsberg byen

Den Snoede Skorsten - En skorsten på et bryggeri kan sagtens være smuk i sig selv. Det ville Carl Jacobsen bevise, da han byggede Den Snoede Skorsten, og i dag står den unikke skorsten stadig og troner. Få historien bag, og læs om de mange smukke detaljer her.

Få historien her

Elefantporten - På toppen af Ny Carlsberg Vej troner den måske mest kendte bygning på Carlsberg-grunden: Elefantporten. Bliv meget klogere på den ikoniske port og få historien bag her.

Hvorfor elefanter?
Elefantporten i Carlsberg Byen
maskincentralen, carlsberg byen. københavn

Maskincentralen - Midt i Carlsberg Byen og med Kedelhallen og den kommende Europaskole som nærmeste nabo ligger Maskincentralen. Læs mere om den imponerende, fredede bygning og dens uundværlige funktion for det gamle bryggeri her.

Maskincentralens historie

Halmlageret - Det var Tyge Hvass, der tilbage i 1949 designende Halmlageret. Den unikke bygning med røde mursten fungerede oprindeligt som bryggerigrundens flaskefabrik, der var så effektiv, at man tappede flere end 10.000 flasker i timen. 

Få hele historien

De Hængende Haver - Alle der har besøgt J. C. Jacobsens Have for at se æresboligen eller blot nyde roen har bemærket den levende og fascinerende facade, der tårner sig op mellem haven og det øvrige bykvarter. Men hvorfor skulle noget så spektakulært bygges for enden af en produktionshal?

Læs med her

Det Grå Hus - Den ældste del af Det Grå Hus er bygget i 1875. I 1882 købte Carl Jacobsen ejendommen i forbindelse med grundlæggelsen af Ny Carlsberg.

Få historien om Det Grå Hus her
det grå hus i carlsberg byen
Bryggernes plads i carlsberg byen

Hammershus - Historien om Hammershus  går helt tilbage til 1880, og hvor du i dag kan besøge Gasoline Grill, havde det lille hus under bryggeritiden en helt anden funktion.

Læs mere her

Maltmagasinet - I hjertet af Carlsberg Byen mellem Elefantporten og Dipylonporten tårner en høj, rød murstensbygning op sig op. Læs om Maltmagasinets mange funktioner gennem tiden og hvad den fremover vil blive brugt til lige her. 

Læs historien bag

Mineralvandsfabrikken - Læs historien om Mineralvandsfabrikken, hvor Skandinaviens første produktion af sodavand fandt sted, og som siden hen har været et kulturelt samlingspunkt på den gamle bryggerigrund.

Skandinaviens første produktion af sodavand? Ja, tak!
Send mig erhvervsnyheder fra Carlsberg Byen

  • Tak for din tilmelding!
  • Fejl Formularen er ikke udfyldt korrekt. Prøv igen.
Tilmelding til Carlsberg Byens nyhedsbrev

Modtag gratis nyt fra Carlsberg Byen cirka en gang om ugen. I nyhedsbrevet har vi bl.a. fokus på livet i bykvarteret, nye boligprojekter og spændende events.

  • Tak for din tilmelding!
  • Fejl Formularen er ikke udfyldt korrekt. Prøv igen.