Navngivning af kvarteret

160 års bryggerhistorie venter om hvert gadehjørne i det nye bykvarter. Historien sætter også sit spor i navngivningen af veje, pladser og parker, og i kvarteret finder du bl.a. Humletorvet, Tapperitorvet, Thorvald Bindesbølls Plads, Købkes Plads, Gærtorvet. Få forklaringen her.
Constantin Hansens Gade, Humletorvet og Bohrsgade er bare nogle af de nye gadenavne, man kan støde på i det nye bykvarter. Navnene har alle reference til områdets historie og de mere end 170 år, hvor den 33 hektar store grund husede landets største bryggeri og den legendariske bryggerfamilie, Jacobsen.
 
Den visionære brygger J.C. Jacobsen og hans søn Carl Jacobsen, som Carls Tårn er opkaldt efter, har begge sat deres afgørende præg på dansk erhvervsliv og det danske kulturliv, og den arv bliver nu afspejlet i navngivningen af de mange nye ejendomme, gader og pladser, som danner rammen om Carlsberg Byen.
 
Ølproduktion og stationsbyggeri
På området omkring Carlsberg Station og Københavns Professionshøjskole i den sydøstlige del af Carlsberg Byen er det ølproduktionen, der har været inspiration til navnene. Den nye station har en stor stationsplads, der hedder Tapperitorvet, og bag den ligger den mere intime plads, Humletorvet. Hertil hedder gader og pladser bl.a. Flaskegade, Lagergade, Kildepladsen og Gærtorvet.
 
Bryggeriarbejdere og atomfysikere
I Carlsberg Byen er det personer med relation til den historiske bryggerigrund, der har lagt navn til de mange nye gader og pladser. 
 
J.C. Jacobsen havde i sit testamente bestemt, at hans hus efter hans død skulle fungere som æresbolig for enten kunstnere, forfattere eller videnskabsmænd. Blandt de prominente beboere var den Nobelprisvindende fysiker Niels Bohr den person, der boede længst tid i Æresboligen (fra 1932 til sin død i 1962). Hovedgaden, der løber langs J.C. Jacobsens Have fra Vigerslev Allé og til Ny Carlsberg Vej, hedder derfor Bohrsgade efter Niels Bohr og hans søn Aage Bohr, der ligesom som sin far modtog Nobelprisen i Fysik.

Kunst og kultur
Bryggeren J.C. Jacobsens var meget engageret i dansk kulturliv, og Franciska Clausens Plads og Købkes Plads er derfor opkaldt efter de to danske malere Franciska Clausen (1899 – 1986) og Christen Schiellerup Køpke (1810 – 1848). Thorvald Bindesbølls Plads, der omkranser det historiske Halmlageret, er opkaldt efter arkitekten Thorvald Bindesbøll, som står bag Carlsbergs logodesign. 

Kvinder på den gamle bryggerigrund

Kammas Have er navngivet efter Kamma Rahbek, egentlig Karen Margrethe, 1775-1829, der var en dansk kulturpersonlighed og salonværtinde, og som besad Bakkehuset i 1800-tallet. Ottilia Jacobsens Plads er opkaldt efter brygger Carl Jacobsens hustru, mens Johanne Møllers Passage er opkaldt efter den kvindelige medarbejder, der har været længst tid på bryggeriet – nemlig 65 år fra 1889-1954.

Paulas Passage er navngivet efter Carl og Ottilia Jacobsens datter, Paula Jacobsen.

historie i carlsberg byen

Når fortid, nutid og fremtid forenes -

Carlsberg blev grundlagt i 1847 af den visionære brygger J.C. Jacobsen, som dermed lagde grundstenen til en moderne dansk bryggerivirksomhed. Men der er meget mere historie at hente. Her kan du få styr på de vigtigste fakta om bryggeriet, der på mange måder har formet det fundament, Københavns nye bykvarter bygger på.  Mærk historiens vingesus

Dit, mit og vores bykvarter -

Carlsberg Byen er et levende kvarter, hvor man bor, arbejder, hænger ud, cykler igennem, klarer sine indkøb, tager en kaffe, uddanner sig og løber en tur. Her ligger butikker op ad kontorer, og boliger op ad uddannelses- og daginstitutioner. Gå på opdagelse i det nye københavnerkvarter, som allerede er godt besøgt og befolket. Kom tæt på kvarteret
Mennesker på Tapperitorvet