Historien om Mineralvandsfabrikken

Læs historien om Mineralvandsfabrikken, hvor produktionen af sodavand i bryggeritiden fandt sted, og som siden hen har været et kulturelt samlingspunkt på den gamle bryggerigrund.  Nu forvandler Dorte Mandrup nænsomt den historiske bygning til 20 enestående boliger, unikke kontorlokaler og butikker i stueplan.

Bryggeren J.C. Jacobsen var den første til at indrette produktion og aftapning af sodavand på sifoner i Skandinavien, og han havde så stor succes med sin mineralvandsproduktion, at det blev nødvendigt med en ny fabrik, da produktionen kom helt op på 12 millioner kvartflasker i ca. 1918. Således blev Mineralvandsfabrikken og tilhørende lager opført med formålet om at varetage både produktion og lagring af Carlsbergs populære mineralvandsdrikke.

Mineralvandsfabrikken, der i dag er en fredet bygning, blev opført i årene 1920-1927 og er tegnet af arkitekten Carl Harild, som også stod bag flere af de øvrige fredede bygninger på den gamle bryggerigrund som bl.a. Maskincentralen og Kedelhallen.

I dag står bygningen stadig som et flot symbol på den tid, den blev opført, men bærer samtidigt præg af godt 80 års intens brug, hvor skiftende behov i bryggeriet har gjort, at fabrikken løbende har gennemgået store forandringer både ind- og udvendigt.

Efter Carlsbergs udflytning i 2008 og indtil i dag har Mineralvandsfabrikken huset en række kulturelle institutioner og kreative virksomheder med stærk lokal forankring, herunder bl.a. Dansehallerne og Carlsberg Byens Galleri & Kunstsalon. Med sin centrale placering i området, har den altså dannet rammerne for kulturelle tiltag og har været et centralt omdrejningspunkt for livet i bykvarteret.

Bliv en del af historien

Selv om alle Carlsberg Byens fredede bygninger får nyt liv, er der kun én af dem, der også bliver indrettet til beboelse, nemlig Mineralvandsfabrikken. Mens stuen, 1., 2. og 3. sal bliver butikker og kontorer, forvandles de øverste etager af den historiske bygning til 20 enestående boliger af den internationalt anerkendte arkitekt Dorte Mandrup.

Du finder ikke noget tilsvarende, hverken i eller uden for Carlsberg Byen: Luksuriøse boliger i to plan på toppen af den smukke, historiske industribygning. Lyse rum, betongulve, egetræspaneler og køkkener i stål og marmor – det er på én gang råt og sjælfuldt, og det er helt uden sammenligning. Boligerne er allerede klar til indflytning ultimo 2020.

Sådan har anerkendt arkitekt forvandlet Mineralvandsfabrikken -

Inspirationen har Dorte Mandrup hentet hos sin franske kollega Pierre Chareau, og materialer der refererer til industribygningens historiske oprindelse, har været gennemgående i arkitektens arbejde med Mineralvandsfabrikken. Det mærkes tydeligt i især boligens naturlige samlingspunkt: køkkenet. Læs Dorte Mandrups arkitektoniske overvejelser

Kom til åbent hus -

Du er inviteret til åbent hus i showroomet i den gamle Maskincentral, hvor du kan tale med en af vores ejendomsmæglere, der ved alt om boligerne og kvarteret. Læs mere og hold dig opdateret på åbningstider m.m. herunder. Læs mere om åbent hus
Send mig erhvervsnyheder fra Carlsberg Byen

  • Tak for din tilmelding!
  • Fejl Formularen er ikke udfyldt korrekt. Prøv igen.
Tilmelding til Carlsberg Byens nyhedsbrev

Modtag gratis nyt fra Carlsberg Byen cirka en gang om ugen. I nyhedsbrevet har vi bl.a. fokus på livet i bykvarteret, nye boligprojekter og spændende events.

  • Tak for din tilmelding!
  • Fejl Formularen er ikke udfyldt korrekt. Prøv igen.