Historien om Mineralvandsfabrikken

Læs historien om Mineralvandsfabrikken, hvor produktionen af sodavand i bryggeritiden fandt sted, og som siden hen har været et kulturelt samlingspunkt på den gamle bryggerigrund.

Bryggeren J.C. Jacobsen var den første til at indrette produktion og aftapning af sodavand på sifoner i Skandinavien, og han havde så stor succes med sin mineralvandsproduktion, at det blev nødvendigt med en ny fabrik, da produktionen kom helt op på 12 millioner kvartflasker i ca. 1918. Således blev Mineralvandsfabrikken og tilhørende lager opført med formålet om at varetage både produktion og lagring af de populære mineralvandsdrikke.

Mineralvandsfabrikken, der i dag er en fredet bygning, blev opført i årene 1920-1927 og er tegnet af arkitekten Carl Harild, som også stod bag flere af de øvrige fredede bygninger på den game bryggerigrund som bl.a. Maskincentralen og Kedelhallen.

I dag står bygningen stadig som et flot symbol på den tid, den blev opført, men bærer samtidigt præg af godt 80 års intens brug, hvor skiftende behov i bryggeriet har gjort, at fabrikken løbende har gennemgået store forandringer både ind- og udvendigt. Også pergolaen langs Mineralvandsfabrikken er fredet og står som den gjorde, da den blev opført i bryggeritiden.

Efter Carlsbergs udflytning i 2008 og indtil i dag har Mineralvandsfabrikken huset en række kulturelle institutioner og kreative virksomheder med stærk lokal forankring, herunder bl.a. Dansehallerne og Carlsberg Byens Galleri & Kunstsalon. Med sin centrale placering i området, har den altså dannet rammerne for en stor del af de kulturelle tiltag, der har været i området og har været et centralt omdrejningspunkt for livet i bykvarteret.

I fremtiden vil stueetagen og 1. sal i den gamle Mineralvandsfabrik indrettes til detailhandel, 2. og 3. sal til kontor, mens der på 4. og 5. sal indrettes eksklusive boliger, som vil give en kombination af liv og historie i det nye bykvarter.

Mineralvandsfabrikken, Carlsberg Byen
Mineralvandsfabrikken, Carlsberg Byen
den snoede skorsten i carlsberg byen

Kom tæt på de fredede bygninger på området - Røde tegl, fin ornamentik, mosaikker, bronzeskulpturer og byggeteknikker i særklasse. I Carlsberg Byen er mursten ikke bare mursten. De gamle industribygninger fortæller historien om bykvarterets fortid som bryggeri. De historiske bygninger er et stykke danmarkshistorie, der giver området karakter og skaber den helt særlig atmosfære, der er Carlsberg Byen.

Læs om de fredede bygninger her

Projektchefen fortæller - Efter ca. 30 år i Carlsberg og nu Carlsberg Byen kender projektchefen Niels Nielsen alle afkroge af den gamle bryggerigrund og de spændende historier bag. Se med her, når han med stor entusiasme fortæller historier om de gamle bygninger og det nye bykvarter.

Hør fortællingerne
Send mig erhvervsnyheder fra Carlsberg Byen

  • Tak for din tilmelding!
  • Fejl Formularen er ikke udfyldt korrekt. Prøv igen.
Tilmelding til Carlsberg Byens nyhedsbrev

Modtag gratis nyt fra Carlsberg Byen cirka en gang om ugen. I nyhedsbrevet har vi bl.a. fokus på livet i bykvarteret, nye boligprojekter og spændende events.

  • Tak for din tilmelding!
  • Fejl Formularen er ikke udfyldt korrekt. Prøv igen.