Mineralvandsfabrikken: Sådan har anerkendt arkitekt forvandlet fredet industribygning

8. november 2021
Inspirationen har Dorte Mandrup hentet hos sin franske kollega Pierre Chareau, og materialer, der refererer til industribygningens historiske oprindelse, har været gennemgående i arkitektens arbejde med Mineralvandsfabrikken. Det mærkes tydeligt i især boligens naturlige samlingspunkt: køkkenet.  Få Dorte Mandrups arkitektoniske overvejelser i  forvandlingen fra industribygning til boliger.

Når I fra det åbne atrium i midten af Mineralvandsfabrikken, træder ind i jeres bolig, kommer I direkte ind i boligens helt naturlige samlingspunkt; der, hvor I mødes, hvor I nyder et glas vin ved køkkenøen, laver god mad, spiser morgenmad sammen - og der, hvor I er omgivet af både rå, bløde og naturlige materialer. Der, hvor hjørnerne er rundede, hvor dagslyset flyder ind af det store vindue, og hvor lejlighedens varme egetræspaneler fortsætter ind i køkkenet og beklæder køkkenskabene.

I de spektakulære boliger i den fredede Mineralvandsfabrikken fra 1920’erne har køkkenerne en helt særlig plads. Her mødes både mennesker, men også alle boligens materialer: stål, marmor, egetræ og rå beton. Det mørke stål og rå beton afspejler industribygningens historiske oprindelse, mens marmoret og egetræet bløder de industrielle og arkitektoniske stramme linjer op.

FRA FABRIK TIL BOLIGER
Det er den internationalt anerkendte og prisbelønnede arkitekt Dorte Mandrup, der har tegnet boligerne, så der er et raffineret samspil mellem det nye og det eksisterende. Resultatet emmer af høj kvalitet, taler til dem, der vil noget helt specielt - og du finder ikke noget tilsvarende hverken i eller uden for Carlsberg Byen. Og selv for en garvet arkitekt har arbejdet med Mineralvandsfabrikken været en helt enestående oplevelse:

”Det interessante ved Carlsberg Byen er, at der er blevet lagt stor vægt på kunst og arkitektur - og det er jo ret usædvanligt i et fabriksområde. Når man går en tur i området, går man blandt bygninger, der har en utrolig høj kvalitet og arkitektonisk overskud. Som arkitekt er det et ret fantastisk udgangspunkt og ikke mindst reference, når man skal tilføre noget nyt,” fortæller Dorte Mandrup.

Dorte Mandrup har fundet inspiration hos den verdenskendte kollega Pierre Chareau, der står bag det kendte byggeri i Paris, Maison De Verre, fra slutningen af 1920’erne. Ligesom Chareau har et af de primære træk i Dorte Mandrups forvandling af Mineralvandsfabrikken været ærlighed i materialer. De industrielle overflader, mørke profiler og materialernes ægthed, understreger bygningens oprindelige brug, og derfor har naturlige og gedigne elementer, som marmor og egetræ, været afgørende i tilblivelsen af boligerne i Mineralvandsfabrikken.

INDFLYTNING ALLEREDE NU
Du kan allerede nu flytte ind i de helt særlige boliger i den historiske industribygning. Hvis en af boligerne i Mineralvandsfabrikken lyder som noget for dig, så klik på linket herunder og se plantegninger og priser på alle boligerne.

I Mineralvandsfabrikken bor du med J.C. Jacobsens Have som nærmeste nabo -

Nogen siger, at J.C. Jacobsens Have minder dem om Central Park i New York, fordi naturen smelter sammen med storbyen. Dét må du selv vurdere, men haven er i hvert fald en grøn oase i det nye bykvarter med høje trætoppe og skjulte kroge, hvor du kan holde en grøn tænkepause og puste ud for en stund, samtidig med at du er midt i byen. Læs om J.C. Jacobsens Have her

Her er historien om den fredede Mineralvandsfabrikken -

Læs historien om Mineralvandsfabrikken, hvor Skandinaviens første produktion af sodavand fandt sted, og som siden hen har været et kulturelt samlingspunkt på den gamle bryggerigrund. Historien om den fredede fabrik? Ja, tak!