elefantporten i carlsberg byen

Elefantporten

På toppen af Ny Carlsberg Vej troner den mest kendte bygning på Carlsberg-grunden: Elefantporten. Bliv meget klogere på den ikoniske port og få historien bag her.

bykvarterets vartegn

Elefantporten fra 1901 er blandt de fredede bygninger i Carlsberg Byen, og navnet kommer af de fire enorme elefanter i granit, der bærer tårnet over dem. Tårnet blev oprindeligt bygget som et vandtårn og blev senere hen anvendt til kornsilo. Bygningen var tænkt som adgangsport til Ny Carlsbergs bryggeri fra Valby-siden - den oprindelige hovedport lå imellem Dipylonporten og Elefantporten.
 
Det er arkitekten Vilhelm Dahlerup, der står bag Elefantporten, og det er også manden, der har tegnet flere smukke, fredede bygninger i Carlsberg Byen, bl.a. Ny Carlsberg Bryggeri, Maltmagasinet og Den Snoede Skorsten

Lad os arbejde for fædrelandet

Carl Jacobsen opførte Elefantporten efter at han på en af sine mange rejser blev inspireret af den obeliskbærende elefantstatue på Piazza Minerva i Rom. Valget af elefanter refererer til Carl Jacobsens motto: Laboremus pro patria: ”Lad os arbejde for fædrelandet”. Elefanten symboliserer desuden trofasthed og styrke.
 
På de fire elefanters dækkener ses Ny Carlsbergs varemærke og initialer på Ottilia og Carl Jacobsens fire overlevende børn: Theodora, Vagn, Helge og Paula, som de fire elefanter hver især symboliserer. 

Når fortid, nutid og fremtid forenes -

Carlsberg blev grundlagt i 1847 af den visionære brygger J.C. Jacobsen, som dermed lagde grundstenen til en moderne dansk bryggerivirksomhed. Men der er meget mere historie at hente. Her kan du få styr på de vigtigste fakta om bryggeriet, der på mange måder har formet det fundament, Københavns nye bykvarter bygger på.  Mærk historiens vingesus

Nyheder fra Carlsberg Byen direkte i din indbakke? 

Tilmeld dig Carlsberg Byens nyhedsbrev og få ugentlige nyheder fra Københavns nye bykvarter.  Tilmeld dig her

Spørgsmål og svar om Elefantporten

Hvornår er Elefantporten fra?
Elefantporten - også kaldet Elefanttårnet - er opført i 1901.

Hvor er Elefanterne i Carlsberg Byen?
De fire elefanter har adresse på Ny Carlsberg Vej, tæt ved Søndermarken og med Bryggernes Plads og Ny Carlsberg Bryghus som naboer.

Hvad er Elefantporten?
Den tjente som hovedindgang fra Valby-siden af bryggeriet og blev oprindeligt bygget som vandtårn og blev senere kornsilo.

Er Elefantporten fredet?
Ja, den ikoniske bygning blev fredet i 2009.

Hvem har lavet Elefantporten?
Idéen til Elefantporten kom fra Carl Jacobsen efter et besøg i Rom og er tegnet af arkitekt Vilhelm Dahlerup, der også står bag kendte bygninger som Ny Carlsberg Glyptotek, Hotel d'Angleterre og Det Kongelige Teater.

Hvad symboliserer elefanterne i Elefantporten?
De fire elefanter symboliserer Ottilia og Carl Jacobsens fire overlevende børn: Theodora, Vagn, Helge og Paula. Det siges, at de to elefanter, der hver har en bold ved snablen, symboliserer Vagn og Helge, der skal op og lege i Søndermarken, mens de to andre elefanter, der vender mod Vesterbro, symboliserer Theodora og Paula, som skal ind til byen.

Hvad er Elefantporten inspireret af?
Carl Jacobsen var på en tur til Rom forbi Piazzia della Minerva, hvor der i midten står en stor, obeliskbærende elefant af Giovanni Lorenzo Bernini. Den barokke skulptur inspirerede Carl Jacobsen til det, vi i dag kender som Elefantporten, hvor fire elefanter bærer tårnet over dem.

Hvorfor brugte Carlsberg svastikaer?
Elefanternes dækkener er udsmykket med svastikaer. Svastikaer er et urgammel symbol i de fleste kulturer og symboliserer solens gang himmelen, hvorfor det også kaldes soltegnet af nogle. Svastika er et sammensat ord, som betyder "det som bringer lykke", og blev indtil ca. 1945 også anvendt af Ny Carlsberg-bryggeriet som udsmykning på bl.a. etiketter.

Hvad står der på Elefantporten?
På Elefantporten står den latinske tekst "Laboremus pro patria", der betyder "Lad os arbejde for fædrelandet". Carl Jacobsen brugte mottoet flere steder: bl.a. også som udsmykning i forhallen på Ny Carlsberg Glyptotek.