Historien om Hammershus

Det er uvist, hvorfra navnet til det lille hus på Bryggernes Plads kommer fra, men historien om Hammershus går helt tilbage til 1880-81, hvor det blev opført af Carl Jacobsen som en del af Ny Carlsberg Bryggeriet.

Leverede energi til bryghuset

Hammerhus kunne sagtens ligne et lille, hyggeligt hjem, men man skal ikke lade sig narre af dens størrelse - i bryggeritiden bestod Hammershus af to små bygninger, der blev anvendt som kedelhus, hvorfra energien blev leveret til bryghuset, der producerede alt øl på Ny Carlsberg Bryghus.

Kullet blev transporteret på skinner fra der, hvor Kedelhallen ligger i dag og til Hammershus. Ejendommen mistede sin funktion i 1926, da alle kedelhuse og maskincentraler blev samlet ét sted - det vi i dag kender som Maskincentralen.

Arkitekten bag Hammershus er Vilhelm Dahlerup, der var en af 1800-tallets mest anvendte og anerkendte danske arkitekter. Udover den ikoniske Elefantporten, Ny Carlsberg Bryggeri og Ny Carlsberg Glyptotek har Vilhelm Dahlerup bl.a. tegnet Statens Museum for Kunst, Hotel d'Angleterre og Det Kongelige Teater. 

Fra marketenderi til burgere i verdensklasse

I 1950'erne blev bygningen indrettet til et marketenderi, som var en borgerstue eller en slags kantine. Her kunne arbejderne på bryggeriet købe mad, drikke, tobak mm. I 1980'erne blev Hammershus anvendt til mødelokaler for driftsledelsen på Carlsberg, og efter bryggeriet lukkede i 2008 blev det gamle kedelhus brugt som musikøvelseslokaler for en lokal skole.

I dag er Gasoline Grill rykket ind i den bevaringsværdige bygning, der har hjemme på Bryggernes Plads, hvor Hotel Ottilia, Deerest, PP Møbler og by Adelborg også har slået dørene op.

Se kvarterets restauranter -

Få inspiration til kvarterets bedste kaffested, prisvindende surdejspizzaer, roof top-restaurant, ikonisk smørrebrød, vinbar, italiensk cuisine, økologisk brunch og meget mere her. Måske finder du din nye favorit? Lad dig inspirere

Når fortid, nutid og fremtid forenes -

Carlsberg blev grundlagt i 1847 af den visionære brygger J.C. Jacobsen, som dermed lagde grundstenen til en moderne dansk bryggerivirksomhed. Men der er meget mere historie at hente. Her kan du få styr på de vigtigste fakta om bryggeriet, der på mange måder har formet det fundament, Københavns nye bykvarter bygger på.  Mærk historiens vingesus
historie i carlsberg byen