Historien om Hammershus

Det er uvist, hvorfra navnet til det lille hus på Bryggernes Plads kommer fra, men historien om Hammershus går helt tilbage til 1880-81, hvor det blev opført af Carl Jacobsen som en del af Ny Carlsberg Bryggeriet.

Leverede Energi til bryghuset

Hammerhus kunne sagtens ligne et lille, hyggeligt hjem, men man skal ikke lade sig narre af dens størrelse - i bryggeritiden bestod Hammershus af to små bygninger, der blev anvendt som kedelhus, hvorfra energien blev leveret til bryghuset, der producerede alt øl på Ny Carlsberg Bryghus. Kullet blev transporteret på skinner fra der, hvor Kedelhallen ligger i dag og til Hammershus. Ejendommen mistede sin funktion i 1926, da alle kedelhuse og maskincentraler blev samlet ét sted - det vi i dag kender som Maskincentralen.

Arkitekten bag Hammershus er Vilhelm Dahlerup, der var en af 1800-tallets mest anvendte og anerkendte danske arkitekter. Udover den ikoniske Elefantporten, Ny Carlsberg Bryggeri og Ny Carlsberg Glyptotek har Vilhelm Dahlerup bl.a. tegnet Statens Museum for Kunst, Hotel d'Angleterre og Det Kongelige Teater. 

Fra marketenderi til burgere i verdensklasse

I 1950'erne blev bygningen indrettet til et marketenderi, som var en borgerstue eller en slags kantine. Her kunne arbejderne på bryggeriet købe mad, drikke, tobak mm. I 1980'erne blev Hammershus anvendt til mødelokaler for driftsledelsen på Carlsberg, og efter bryggeriet lukkede i 2008 blev det gamle kedelhus brugt som musikøvelseslokaler for en lokal skole. 

Midt på Bryggernes Plads lige ved siden af det nye Hotel Ottilia og en række kommende butikker, huser det bevaringsværdige Hammerhus i dag Gasoline Grill med udeservering, som pryder den livlige plads.

Se kvarterets restauranter -

Få inspiration til kvarterets bedste kaffested, burgerbar, roof top-restaurant, sublime surdejspizzaer, ølbar, japansk cuisine, økologisk brunch og meget mere her. Måske finder du din nye favorit? Lad dig inspirere
Error while rendering view [Teaser]. Please, make sure the rendering is configured properly or contact your administrator.

Når fortid, nutid og fremtid forenes -

Carlsberg blev grundlagt i 1847 af den visionære brygger J.C. Jacobsen, som dermed lagde grundstenen til en moderne dansk bryggerivirksomhed. Men der er meget mere historie at hente. Her kan du få styr på de vigtigste fakta om bryggeriet, der på mange måder har formet det fundament, Københavns nye bykvarter bygger på.  Mærk historiens vingesus
historie i carlsberg byen
Send mig erhvervsnyheder fra Carlsberg Byen

  • Tak for din tilmelding!
  • Fejl Formularen er ikke udfyldt korrekt. Prøv igen.
Tilmelding til Carlsberg Byens nyhedsbrev

Modtag gratis nyt fra Carlsberg Byen cirka en gang om ugen. I nyhedsbrevet har vi bl.a. fokus på livet i bykvarteret, nye boligprojekter og spændende events.

  • Tak for din tilmelding!
  • Fejl Formularen er ikke udfyldt korrekt. Prøv igen.