Lagerkælder 3

Kommer du gående på Ny Carlsberg Vej har du med garanti set bygningen med de lange rækker af store guldskiver hænge og skinne om kap med solen og tænkt på, hvad der mon gemmer sig inde bag den funklende facade.
De fleste besøgende i Carlsberg Byen forundres og fascineres af bygningen med de guldbelagte skiver på facaden. Med sin beliggenhed i Carlsberg Byens centrum - lige rundt om hjørnet fra den ikoniske Elefantporten og med Maskincentralen som nærmeste nabo - er den markante bygning også svær at komme uden om.
 
Lagerkælder 3, eller Slottet, som bryggeriarbejderne i sin tid kaldte den, er opført i 1969 og tegnet af Svenn Eske Kristensen, som også har tegnet De Hængende Haver i J.C. Jacobsens Have.

Skønt bygningens navn antyder, at den ligger under jorden, er dette ikke tilfældet. Bygningen har været brugt til lagring af øl i store horisontale tanke - en funktion som tidligere foregik i kældre, heraf bygningens navn. Denne produktionsform blev forældet, og i 1995 blev tankene fjernet, hvorefter bygningen blev indrettet til arkiv og lager.

De 64 skiver på bygningens facade er belagt med bladguld og kostede ifølge rygtet hver især ligeså meget som en folkevogn, hvilket har givet bygningen kælenavnet: Folkevognsbygningen.

Fra lagerkælder til hæder, hotel og butikker

I dag er Brøchner Hotels, PP Møbler og jakkesætsspecialisten Deerest flyttet ind i den spektakulære bygning, og flere butikker er på vej i stueetagen i de særlige butikslokaler til leje. Bygningen ligger ud til centrale plads, Bryggernes Plads, der er et af kvarterets mest centrale og livlige byrum.

Arkitema står bag transformationen af Lagerkælder 3, og resultatet er blevet hædret flere gange: I 2019 blev bygningen hyldet som Københavns smukkeste - en publikumspris af Københavns Kommune, og i 2021 omtalte Berlingske forvandlingen som et mesterlig ombygning med begrundelsen:

"Transformationen gør alt det, en god transformation skal kunne: Den holder fast i den oprindelige bygnings kvaliteter, men skaber samtidig noget, der er mere originalt, end en nybygning ville være."

historie i carlsberg byen

Når fortid, nutid og fremtid forenes -

Carlsberg blev grundlagt i 1847 af den visionære brygger J.C. Jacobsen, som dermed lagde grundstenen til en moderne dansk bryggerivirksomhed. Men der er meget mere historie at hente. Her kan du få styr på de vigtigste fakta om bryggeriet, der på mange måder har formet det fundament, Københavns nye bykvarter bygger på.  Mærk historiens vingesus

Elefantporten -

På toppen af Ny Carlsberg Vej troner den måske mest kendte bygning på Carlsberg-grunden: Elefantporten. Bliv meget klogere på den ikoniske port og få historien bag her. Hvorfor elefanter?
Elefantporten Carlsberg Byen - ARA