Theodora Hus kontorlokale ud mod Bryggernes Plads i Carlsberg Byen

Gærkælderforbygningen

I 1946-1963 blev den karakteristiske Gærkælderforbygningen opført i røde tegl lige ved den verdenskendte Elefantporten på den nu fredede Ny Carlsberg Vej. Nu kommer der nyt liv i den historiske kælder over jorden.

Dele af Gærkælderforbygningen er i dag bevaringsværdig grundet dets særegne arkitektur, som arkitekterne Fogtman/Genefke stod bag. Mod øst er bygningen bevaret i dens fulde længde ud mod Bryggernes Plads, og mod vest er den bygget sammen med den smukke, nye ejendom, Theodora Hus, som grænser op til Ottilia Jacobsens Plads. Det er Adept Arkitekter, der har tegnet Theodora Hus og samme firma har stået for transformationen af den bevaringsværdige Gærkælderforbygning.

En markant bygning med markante naboer
Området omkring Gærkælderforbygningen er kendt som det historiske hjerte af Carlsberg Byen. Ejendommens markante naboer tæller blandt andet Lagerkælder 3 fra 1969, der nu huser det firestjernede boutiquehotel Hotel Ottilia og Maltkælderen, der ligger areal til spanske AIRE, der er verdenskendt for deres termiske bade, er rykket ind i Maltkælderen fra 1881 af den berømte arkitekt Vilhelm Dahlerup.

Andre prominente naboer er Bryghuset fra 1901, som sidenhen er ombygget af flere omgange for at tilpasse produktionen til det hastigt voksende Carlsberg Bryggeris behov, og Elefantporten, der der blev opført i 1901 og kan kendes på de fire enorme elefanter i granit, der bærer tårnet over dem.

Om Gærkælderforbygningen og Theodora Hus
I Gærkælderforbygningens facade ses fremskudte mursten, der giver et flot spil i den røde teglfacade, og der er en række fine relief-detaljer at spotte. Blandt andet et bronzerelief over hoveddøren af Trine Dreyer fra 1956, der forestiller brygger J.C. Jacobsen, som afkøler undergæren ved en vandpost under en rejse med diligence fra München til København. 

Sammenbygningen af den delvis bevaringsværdige Gærkælderforbygningen og det nye Theodora Hus stiller store krav til den arkitektoniske udformning, og respekten for de historiske rammer kan tydeligt ses i Theodora Hus' arkitektur. 

En hyldest til fortiden

Facaden på Theodora Hus er skabt med specialfremstillede teglsten, der skaber liv og reflekterer både murværket i de gamle bygninger og med sin imitation af boblende vand sender murværket også en hilsen til kilden på Valby Bakke, der var grunden til det verdenskendte bryggeris beliggenhed. Det var nemlig lige hér, bag ved Theodora Hus på Ottilia Jacobsens Plads ved Valby Bakke, at brygger J.C. Jacobsen fandt det rene kildevand, der skulle til for at producere øl af god kvalitet - og dermed flyttede han bryggeriet til Valby Bakke.

Facaderne ud mod Ny Carlsberg Vej, Paulas Passage og Ottilia Jacobsens Plads er desuden udsmykket med iøjefaldende og smukke relieffer med referencer til bryggeriets historie. 

I Theodora Hus er der både boliger, erhverv og café/restaurant, og i  Gærkælderforbygningen er der plads til cafékoncept i kælderen, mens de øvrige etager rummer moderne kontorlokaler bag den oprindelige facade. Gennem vinduerne kan medarbejderne nyde udsigten til den bryggerihistorie, der så tydeligt fornemmes i netop dette område af Carlsberg Byen.  

Eksteriør Theodora Hus kontor
Elefantporten i Carlsberg Byen
historie i carlsberg byen

Når fortid, nutid og fremtid forenes -

Carlsberg blev grundlagt i 1847 af den visionære brygger J.C. Jacobsen, som dermed lagde grundstenen til en moderne dansk bryggerivirksomhed. Men der er meget mere historie at hente. Her kan du få styr på de vigtigste fakta om bryggeriet, der på mange måder har formet det fundament, Københavns nye bykvarter bygger på.  Mærk historiens vingesus

Transformationen af gamle bygninger -

I Carlsberg Byen bygger vi ikke blot nyt, men transformerer også de fredede og bevaringsværdige bygninger. De gamle historiske bygninger får nyt liv og nye funktioner, men bevarer samtidig deres stemning og sjæl, der vidner om en spændende bryggerhistorie. Læs mere her
historie i carlsberg byen
Send mig erhvervsnyheder fra Carlsberg Byen

  • Tak for din tilmelding!
  • Fejl Formularen er ikke udfyldt korrekt. Prøv igen.
Tilmelding til Carlsberg Byens nyhedsbrev

Modtag gratis nyt fra Carlsberg Byen cirka en gang om ugen. I nyhedsbrevet har vi bl.a. fokus på livet i bykvarteret, nye boligprojekter og spændende events.

  • Tak for din tilmelding!
  • Fejl Formularen er ikke udfyldt korrekt. Prøv igen.