Gærkælderforbygningen
Dele af Gærkælderforbygningen er i dag bevaringsværdig grundet dets særegne arkitektur, som arkitekterne Fogtman/Genefke stod bag. Mod øst er bygningen bevaret i dens fulde længde ud mod Bryggernes Plads, og mod vest er den bygget sammen med den smukke, nye ejendom, Theodora Hus, som grænser op til Ottilia Jacobsens Plads. Det er Adept Arkitekter, der har tegnet Theodora Hus og samme firma har stået for transformationen af den bevaringsværdige Gærkælderforbygning.
En markant bygning med markante naboer
Området omkring Gærkælderforbygningen er kendt som det historiske hjerte af Carlsberg Byen. Ejendommens markante naboer tæller blandt andet Lagerkælder 3 fra 1969, der nu huser det firestjernede boutiquehotel Hotel Ottilia og Maltkælderen, der ligger areal til spanske AIRE, der er verdenskendt for deres termiske bade, er rykket ind i Maltkælderen fra 1881 af den berømte arkitekt Vilhelm Dahlerup.
Andre prominente naboer er Bryghuset fra 1901, som sidenhen er ombygget af flere omgange for at tilpasse produktionen til det hastigt voksende Carlsberg Bryggeris behov, og Elefantporten, der der blev opført i 1901 og kan kendes på de fire enorme elefanter i granit, der bærer tårnet over dem.
Om Gærkælderforbygningen og Theodora Hus
I Gærkælderforbygningens facade ses fremskudte mursten, der giver et flot spil i den røde teglfacade, og der er en række fine relief-detaljer at spotte. Blandt andet et bronzerelief over hoveddøren af Trine Dreyer fra 1956, der forestiller brygger J.C. Jacobsen, som afkøler undergæren ved en vandpost under en rejse med diligence fra München til København.
Sammenbygningen af den delvis bevaringsværdige Gærkælderforbygningen og det nye Theodora Hus stiller store krav til den arkitektoniske udformning, og respekten for de historiske rammer kan tydeligt ses i Theodora Hus' arkitektur.
En hyldest til fortiden
Facaden på Theodora Hus er skabt med specialfremstillede teglsten, der skaber liv og reflekterer både murværket i de gamle bygninger og med sin imitation af boblende vand sender murværket også en hilsen til kilden på Valby Bakke, der var grunden til det verdenskendte bryggeris beliggenhed. Det var nemlig lige hér, bag ved Theodora Hus på Ottilia Jacobsens Plads ved Valby Bakke, at brygger J.C. Jacobsen fandt det rene kildevand, der skulle til for at producere øl af god kvalitet - og dermed flyttede han bryggeriet til Valby Bakke.
Facaderne ud mod Ny Carlsberg Vej, Paulas Passage og Ottilia Jacobsens Plads er desuden udsmykket med iøjefaldende og smukke relieffer med referencer til bryggeriets historie.